eur:
392.46
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A BBC által közreadott képen Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök (j) és Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője tévévitán vesz részt a brit közszolgálati televízió maidstone-i stúdiójában 2019. december 6-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/EPA/BBC/Jeff Overs

Ma olyasmit tesznek a britek, amire csaknem 100 éve nem volt példa

Előre hozott parlamenti választást tartanak ma Nagy-Britanniában. A szigetországban 1923 óta nem volt decemberi voksolás. Boris Johnson lényegében hivatalba lépése óta erre a napra készült, de a baloldali ellenzék is nagy reményeket fűz a választáshoz.

A legutóbbi előre hozott választás 2017. június 8-án volt. Theresa May kormányfő a brexit megvalósításához szükséges szilárd többség elérésének szándékával írta ki a voksolást, de a Konzervatív Párt elvesztette abszolút többségét, és csak az euroszkeptikus unionista párt külső támogatásával tudott kisebbségi kormányt alakítani.

Miután a parlament alsóháza idén tavasszal háromszor is elutasította a brexit feltételeiről Brüsszellel tavaly novemberében kötött megállapodást, de a megállapodás nélküli, "kemény" brexitet is, a kormány és az EU megállapodásának értelmében

a brexit 2019. március 29-i határidejét kétszer is elhalasztották.

A patthelyzet feloldása érdekében Theresa May június 7-én távozott kormányfői tisztségéből és a Konzervatív Párt éléről, utóda júliusban mindkét tisztségben a Brexit végrehajtásával kampányoló volt külügyminisztere lett. Boris Johnsonnak október 17-én sikerült az Európai Unióval új megállapodást tető alá hoznia a rendezett brit kiválásról. A szerződés általános alapelveit az alsóház október 22-én elfogadta, de a feszes ratifikációs menetrendet leszavazta, így a brit kormány kezdeményezte a brexit határidejének újabb elhalasztását.

A brit parlament ugyanaznap elfogadta a korábban háromszor leszavazott előre hozott választás kiírását a kialakult teljes politikai bénultság megszüntetése érdekében.

Decemberi voksolásra 1923 óta nem volt példa Nagy-Britanniában.

Boris Johnson lényegében hivatalba lépése óta erre a napra készült. Egy tory többséggel a háta mögött a még hivatalban lévő miniszterelnök el tudja fogadtatni a Brüsszellel megkötött kilépési egyezményét. Azonban a baloldali ellenzék is nagy reményeket fűz a mai naphoz. A legfrissebb felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt többségi kormányt alakíthat, de a konzervatívok támogatottsági előnye érezhetően csökkent az eggyel korábbi hasonló felmérés óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×