eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
London, 2018. február 3.A brit állami egészségügyi szolgálat (National Health Service - NHS) megvédéséért tüntetnek résztvevők London belvárosában 2018. február 3-án. (MTI/EPA/Will Oliver)
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Miniszteri baki csavart egyet a brit egészségügy kiárusításáról szóló vitán

Drágulhatnak a gyógyszerek a brexit után Nagy-Britanniában, ha az amerikai partnerek ezt akarják. Erre utaló megjegyzést tett a brit külügyminiszter. A szigetország választási kampányában az egészségügy jövője az egyik fő téma és a kérdésben még Trump amerikai elnök is véleményt mondott.

Kiárusítják-e a konzervatívok az ingyenes és a helyzetéből adódóan előnyös gyógyszerárakat kialkudó brit egészségügyet? Erről folyik hetek óta a vita a jövő héten esedékes brit választások előtt.

Most egy miniszteri elszólás azt sejteti, hogy ha a konzervatívok folytatnák a kormányzást, akkor nem tennének keresztbe az amerikai gyógyszercégeknek,

amelyek a szabadalmak meghosszabbításával akadályoznák az olcsóbb, úgynevezett generikus gyógyszerek használatát, és árat is emelhetnének.

Korábbi bombasztikus megjegyéseitől visszalépve, az évfordulós NATO-csúcsra brit földre érkezett Trump amerikai elnök is azt hangsúlyozta, hogy a brexit utáni kereskedelmi szerződés bottal sem piszkálná a brit egészségügyi szolgálatot, az NHS-t. „Még ha tálcán kínálnák nekünk, akkor sem foglalkoznánk vele. Semmi közöm hozzá, őszintén, soha nem is gondoltam rá” – mondta. Pedig gondolt, mert még Theresa May kormányzása idején azt mondta: a brit-amerikai kereskedelmi alku mindenre kiterjedhet, és külön megnevezte az NHS brit egészségügyi szolgálatot.

Dominic Raab brit külügyminiszter most részben rácáfolt azokra az ígéretekre, hogy nem lesz beleszólása Amerikának a brit egészségügybe. Amikor megkérdezték tőle, hogy felpumpálhatja-e Washington a gyógyszerárakat, akkor azt válaszolta: „ők maguk döntenek”. Később hozzátette: „nagyon nem valószínű, ugyan miért tennék?” amire a riporter válasza az volt: „hát, hogy több pénzhez jussanak, azért.”

London, 2017. március 4.
A brit állami egészségügyi szolgálat (National Health Service - NHS) megvédéséért tüntetnek résztvevők a londoni parlament közelében 2017. március 4-én. (MTI/EPA/Andy Rain)
A brit állami egészségügyi szolgálat (National Health Service - NHS) megvédéséért 2017-ben és 2018-ban is tüntetések voltak. (MTI/EPA/Andy Rain, 2017. március 4.)

A múlt héten az ellenzéki brit Munkáspárt vádolta meg a kormányzó konzervatívokat, hogy puhatolózó kereskedelmi tárgyalásaikon az amerikaiakkal együtt érintették a gyógyszerárak kérdését.

A brit Külkereskedelmi Minisztérium illetékesei úgy fogalmaztak, hogy

„bizakodó hangvételű, kétoldalú előkészítő tárgyalásokat” folytattak a PhRMa nevű amerikai gyógyszeripari lobbycsoporttal.

Raab miniszter ezután azt ismételte, amit főnöke, Boris Johnson már többször állított: az egészségügy nem lesz terítéken a majdani brit-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokon. „A kormány inkább felállna a tárgyalóasztaltól, mintsem hogy veszélybe sodorja az egészségügyi szolgálatot” – tette hozzá.

Boris Johnson kormányfő közben Loch Ness-i szörnyhöz és a Bermuda-háromszöghöz hasonlította a hírt.

Az Egyesült Államok ugyanakkor „teljes piaci hozzáférést” követel. Ismert továbbá, hogy szeretné, ha megszűnne az gyógyszerárakat szabályozó brit hatóság joga, hogy megtiltsa olyan gyógyszerek használatát, amelyeket túl drágának talál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×