eur:
388.36
usd:
360.71
bux:
68622.38
2024. május 7. kedd Gizella
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Unsplash

Káliuminjekciókkal ölte meg magatehetetlen betegét egy pécsi ápoló

A férfinak eredetileg csak annyi lett volna a dolga, hogy vigyázzon a fecskendőkre, ehelyett elkezdte beadagolni azokat a betegnek.

A vádlott 2022. november 14. óta egy belgyógyászati klinikán dolgozott betegápolóként. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, de még katéterátmosást sem – írja a Pécsi Törvényszék közleménye. Az áldozat egy idős, magatehetetlen női beteg, aki koronavírus okozta tüdőgyulladással feküdt egy kórteremben a belgyógyászati klinika Covid+ zártosztályán december 10. óta.

A vádlott éppen ügyeleti szolgálatban volt december 17-én, két nővér és egy ügyeletes orvos társaságában.

Az aznapi laboreredményekből kiderült, hogy az idős nőnek káliumhiánya van, így az ügyeletes főorvos 6 milliliter káliuminfúzió beadását írta elő, amit a műszakvezető nővér elő is készített.

Az injekciós fecskendőket a zártosztály zsilipelőkapuja elé tette, hogy a megfelelő óvintézkedések megtétele után a beteghez vigye. Eközben azonban az ügyeletes tüdőgyógyász vizitre hívta a műszakvezető nővért, aki így a vádlottat kérte meg, hogy a távollétében ellenőrizze a beteg infúzióját. A férfi ekkor magához vette a három káliuminjekciót, és azokból 50 millilitert a kórteremben egyedül fekvő, magatehetetlen sértett érpályájába fecskendezett.

Amikor a műszakvezető nővér körülbelül negyed óra múlva visszatért, már csak hűlt helyét találta a fecskendőknek, úgyhogy rögtön a Covid+ részlegre sietett, és tettenérte a vádlottat, aki éppen a beteg centrális vénás katétere körül ténykedett, és feltételezhetően a harmadik injekciót is be akarta adni a kiszolgáltatott betegnek.

A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes tanszékvezető orvost. Az idős nő heveny szívelégtelenséget kapott a káliummérgezéstől, amibe szinte azonnal belehalt, lehetetlen volt megmenteni az életét.

A Pécsi Törvényszék a 2024. április 25-én megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével Gy. B. Gy. vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tizennégy év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, továbbá a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától. Kötelezte a vádlottat 1 229 144 forint bűnügyi költség államnak történő megfizetésére. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentettek be ellene, így a bíróság határozata nem jogerős.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×