INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

afganisztán

tálib

kivonulás

A tálibok szerint a külföldi csapatok másfél éven belül elhagyják Afganisztánt

Infostart / MTI

A radikális iszlamista tálibok szerint sikerült az amerikai tárgyalódelegációval megegyezésre jutni egy békemegállapodás-tervezetről, amelynek értelmében a dokumentum aláírását követő másfél éven belül a külföldi csapatok elhagyják Afganisztánt, elősegítve ezzel a tizenhét éve húzódó háború lezárását.

A Zalmay Khalilzaddal, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjával Katarban folytatott hatnapos tárgyalásokról tálib források számoltak be a Reuters hírügynökségnek.

Az értesülést eddig nem erősítették meg amerikai oldalról, s egyik fél sem adott ki eddig hivatalos közleményt a tárgyalások kimenetéről. A kabuli amerikai nagykövetség szintén nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Mindemellett a névtelenséget kérő források és egy diplomata is közölték, hogy Khalilzad Kabulba indult, hogy a vártnál hosszabb megbeszélések fejleményeiről tájékoztassa Asraf Gáni afgán elnököt.

Igérik, Afganisztán nem lesz ISIS-bázis

A Reutersnak nyilatkozó tálibok elmondták: az amerikai fél egyik alapvető követelését teljesítve biztosítékokat ajánlottak Washingtonnak, hogy Afganisztán nem válik az al-Kaida és az Iszlám Állam műveleti bázisává, ahonnan ezek a terrorszervezetek csapásokat mérhetnek az Egyesült Államok és szövetségesei ellen.

Egyelőre nem világos, hogy sikerült-e megállapodni egy olyan tervezetben, amely elfogadható lenne mindkét fél számára, illetve, hogy ez mikor lépne hatályba.

A tálib források kiemelték, hogy az alku egyik kulcselemét egy tűzszünet képezné, amelynek ütemtervéről még nem sikerült megállapodásra jutni. Az illetékesek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az afgán vezetés képviselőivel csak a fegyvernyugvás beállta után készek tárgyalni.

"Tizennyolc hónapon túl, amennyiben a külföldi erők visszavonultak, és a tűzszünetet végrehajtották, a békefolyamat egyéb vonatkozásait is életbe lehet léptetni" - idézett az egyik tálib illetékes a megállapodás-tervezet szövegéből.

A dokumentum egyéb rendelkezései a hadifoglyok kicserélésével, illetve szabadon engedésével, az Egyesült Államok által az egyes tálib vezetőkkel szemben elrendelt utazási tilalmak feloldásával, valamint a tűzszünetet követően egy átmeneti afgán kormány felállításának kilátásaival foglalkoznak.

A Reuters emlékeztetett, hogy Asraf Gáni, aki indulni készül a júliusi elnökválasztáson, ismételten elutasította egy átmeneti kormány létrehozását, s a jelenlegi vezetés támogatására szólította fel az afgánokat.

A tárgyalásokon történt előrelépésekről szóló értesülések ugyanakkor a nyugati támogatást élvező kabuli vezetés megdöntésért harcoló tálibok szinte napi rendszerességgel elkövetett támadásai közepette érkeztek.

Az Egyesült Államok rá akarja venni a tálibokat arra, hogy működjenek együtt az afganisztáni kormányzattal. Ezt eddig visszautasították, mondván, a kabuli kormány csupán Washington bábja.

Donald Trump amerikai elnök decemberben elrendelte mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018