eur:
388.21
usd:
360.18
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely
Akár a horrorkoalíció is létrejöhet Olaszországban

Akár a horrorkoalíció is létrejöhet Olaszországban

A jobbközép pártszövetség várhatóan nem tud többségi kormányt alakítani Olaszországban, ahol akár az úgynevezett horrorkoalíció is létrejöhet - mondták az InfoRádió által megkérdezett szakértők. Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégei Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Szomráky Béla újságíró voltak.

Továbbra sem tudni, milyen kormánya lehet Olaszországnak a vasárnapi választások után

– mondta Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. A megkezdett egyeztetések, tárgyalások után kéri fel az államfő valamelyik párt vezetőjét és miniszterelnök-jelöltjét, hogy alakítson kormányt. Első körben a felkért politikai erő a jobbközép koalíció lesz, hiszen összességében ők nyerték meg a választásokat – hangsúlyozta az egyetemi docens.

A jobbközép szövetségen belül is érdekes helyzet alakult ki azzal, hogy Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország! helyett a Liga lett a legerősebb párt, így ők adhatják a miniszterelnök-jelöltet – mondta Molnár Anna. Mindenképp szükség van arra, hogy további képviselőket maguk mellé állítsanak. Erre az egyetemi docens szerint kevés az esély.

Másik megoldás, hogy az 5 Csillag Mozgalom gyűjt kellő számú képviselőt, például szövetkezve a Demokratikus Párttal. A két párt együttműködése már 2013-ban is felmerült, de akkor végül elzárkóztak tőle. Most lehet, hogy ők tudnának stabilabb kormányt alakítani.

Abban mindkét, az InfoRádió által megkérdezett szakértő egyetértett, hogy Olaszországban szinte

egyetlen pártnak sem érdeke egy újabb választás kiírása.

Szomráky Béla újságíró azt mondta: ezt a forgatókönyvet ki lehet zárni. „Az 5 Csillag Mozgalom szerintem szívesen előre engedi a jobbközép koalíciótömörülést: hát égessék meg magukat. Csak kisebbségi kormányt tudnának alakítani” – emelte ki.

Szomráky Béla szerint a Demokrata Pártban elindult egy belharc. Kétfajta felelősség keveredik a pártban: az ország, illetve a saját családja, klientúrája iránt érzett. Ez abba az irányba ösztökélheti a Renzi-ellenes baloldali képviselőket, hogy elvek és programok nélkül együttműködjenek. Ha ez megtörténik, létrejöhet az Olaszországban néhány hete még horror koalíciónak nevezett kormánytöbbség – mondta Szomráky Béla.

Olaszország az EU-ban

Az Európai Unióban az államok kölcsönös függésben vannak egymástól – mondta Szomráky Béla újságíró. Kicsit vártak Brüsszelben – nehogy befolyásolják az olasz választásokat –, hogy „megdorgálják” az ország vezetését. „Nem akarjuk magukat nyomasztani, de azért maguknak nagyon rosszul áll a szénájuk” – fogalmazta meg az uniós intézkedéseket az újságíró.

Ha Olaszországban sokáig nem sikerül kormányt alakítani, az árthat az ország uniós helyzetének

– mondta Szomráky Béla. Súlyos politikai hátrányt jelent ugyanis, hogy nem tudnak leülni az uniós döntési asztalokhoz. „Értesítik őket, meg telefonálnak, de egészen más dolog ott bevonulni, kezet rázni, leülni és azt mondani, nem vagy igen” – tette hozzá. Hangsúlyozta: egy ügyvivő kormánynak nincs akkora tekintélye. 

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint bármilyen kormány alakul Olaszországban, mindegyikben lesz unió párti erő: a jobbközép koalícióban a Forza Italia, az 5 Csillag Mozgalom és Demokrata Párt együttműködésben pedig az utóbbi politikai együttes.

Lesz eltérés az eddig megszokott, hagyományos olasz Európa-politikától, ami a kapcsolatok elmélyítésére koncentrált – hívta fel a figyelmet a szakértő. Olaszország akkor tud megmaradni az unión belül egyfajta vezető pozícióban, ha nem változtat a hagyományos Európa-politikáján – tette hozzá Molnár Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×