eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma
Berágtak a britek, kizárták az USA-t

Berágtak a britek, kizárták az USA-t

Washington szivárogtatott a manchesteri merénylet nyomozásáról.

Leállította a manchesteri rendőrség a hétfői robbantásos merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban rendre kiszivárogtak ezek az értesülések az amerikai sajtóhoz.

Amber Rudd brit belügyminiszter a héten már nyilvánosan is hangot adott felháborodásának az amerikai kiszivárogtatások miatt. A BBC csütörtöki értesülése szerint azonban az információcsere leállításáról szóló rendőrségi döntés közvetlen előzménye az volt, hogy

a New York Times című amerikai napilaphoz eljutottak az öngyilkos merénylő által használt pokolgép egyes alkotóelemeiről készített rendőrségi fotók,

amelyeket a brit szolgálatok megosztottak az amerikai biztonsági szervekkel, és a lap közölte is e képeket.

Andy Burnham, Manchester polgármestere csütörtöki Twitter-üzenetében közölte, hogy hivatalos panaszt tett az ügyben az Egyesült Államok londoni nagykövetségének ügyvivőjénél. Burnham teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kiszivárogtatásokat, és közölte az amerikai ügyvivővel, hogy ennek a gyakorlatnak azonnal véget kell vetni, mivel veszélyezteti az öngyilkos merénylet hátterének feltárását célzó nyomozást.

Amit eddig tudni lehet

A brit kormány és a rendőrség egybehangzó véleménye szerint nagy valószínűséggel nem egyedül cselekedett a hétfő éjjeli manchesteri merénylet végrehajtója. Erre abból következtetnek, hogy a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak.

Szerdán kiderült az is, hogy a terrorcselekmény 22 halálos áldozatának egyike egy rendőrnő, aki családjával, szolgálaton kívül volt a helyszínen.

A brit belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) kedd éjjel a legmagasabb, kritikus fokozatra emelte a terrorellenes készültségi szintet. A kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítik ki.

Theresa May miniszterelnök a döntést indokolva szintén kiemelte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy a manchesteri merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet. Az öngyilkos merénylő csak az elkövető lehetett.

Korábbi hírek

Ariana Grande felfüggesztette Dangerous Woman című világkörüli turnéját és számos európai koncertjét lemondta szerdán a manchesteri tragédiára hivatkozva.

Lemondták a Chelsea győzelmi parádéját is - idén a londoni labdarúgóklub az angol felső osztály, a Premier League idei bajnoka.

A Manchester United a terror áldozatainak ajánlja a az Európa Liga trófeáját.

A feltételezett támadó apja - akit szélsőségesként tartottak számon - meglepődött fia tettén.

Átdolgozzák a tömegrendezvények biztosítási terveit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×