eur:
395.7
usd:
366.9
bux:
65563.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Holttesteket találtak a Mount Everest táborában

Nepáli serpák négy holttestet találtak a Mount Everest egyik táborában, ezzel tízre emelkedett az elmúlt hónapban a világ legmagasabb hegyén elhunytak száma - közölték a hatóságok szerdán.

A négy hegymászó testét a 8000 méter magasan lévő 4-es táborban, két sátorban találták meg kedd éjszaka - mondta el Mingma serpa, annak a Seven Summut Trek nevű csapatnak a tagja, melyhez az elhunytak is tartoztak.

Egyelőre nem tudni, hogyan haltak meg és nem is azonosították őket.

Ang Cering, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke szerint kedden szeles időjárás uralkodott a hegyen.

A testeket azok a serpák fedezték fel, akik azért indultak a hegyre, hogy lehozzák Vladimir Strba 48 éves hegymászó holttestét. A szlovák alpinista a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap.

A fagyási sérülésektől szenvedő és nagyon legyengült férfi nepáli hegyi vezetők segítségével még lejutott a 4-es táborba, de életét már nem tudták megmenteni. Strba testét levitték a 6400 méteren lévő 2-es táborba, a tervek szerint még szerdán tovább viszik az alaptáborba - mondta Mingma.

A hónap végén befejeződő idei mászószezonban eddig tízen vesztették életüket a Mount Everesten: a négy, egyelőre ismeretlen személyen kívül egy szlovák, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci, egy indiai és egy 85 éves nepáli hegymászó.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra 371 mászási engedélyt adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk megmászni a csúcsot.

A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 hegymászó lelte halálát és 61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el, 2014-ben pedig egy lavina 16 hegyi vezető halálát okozta.

Az idei szezonban eddig mintegy 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét nepáli oldalról.

Tavaly 443 személy mászta meg a Mount Everestet nepáli és további mintegy 200 tibeti oldalról, a kihívás akkor öt ember életét követelte.

Helyi idő szerint kedd hajnalban Klein Dávid és Suhajda Szilárd is elindult a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására, a két hegymászó várhatóan öt nap alatt teljesíti a "csúcsmászó kört".

Az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesítettek, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×