eur:
393.31
usd:
367.94
bux:
66155.23
2024. április 24. szerda György

Trump támogatja Erdogant

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban fogadta kedden Recep Tayyip Erdogan török államfőt, akit az Egyesült Államok támogatásáról biztosított a terrorszervezetekkel - az Iszlám Állammal és a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) - folytatott küzdelmében.

A két elnök tanácskozása előtt Trump újságíróknak röviden megjegyezte, hogy megtisztelő Erdogant vendégül látni Washingtonban, és arra számít, hogy hosszú és kemény megbeszélést folytatnak majd, amely szerinte "nagyon sikeres lesz". "Eddig is nagyszerű volt a kapcsolatunk, és most még jobbá fogjuk tenni" - fogalmazott Trump.

Trump és Erdogan első személyes találkozójára árnyékot vet, hogy az amerikai kormány éppen a múlt héten döntötte el: további fegyverszállítmányokat küld a Szíriában harcoló kurdoknak, a Kurd Népvédelmi Egységeknek (YPG).

A nézeteltérés ellenére Erdogan a Fehér Házban méltatta a két ország közötti "kiváló" kapcsolatokat, és úgy vélte, látogatása történelmi fordulatot hozhat a török-amerikai viszonyban.

Erdogan újságírók előtt hangsúlyozta: Törökország együtt fog működni az Egyesült Államokkal valamennyi terrorista csoporttal szemben a térségben. Hozzátette ugyanakkor: soha nem fogják elfogadni a Kurd Népvédelmi Egységek, illetve politikai szárnyának ténykedését a régióban, és úgy látják, hogy nemzetközi egyezménybe ütközik az YPG-vel való együttműködés.

Ankara attól tart - és elemzők szerint nem is teljesen alaptalanul -, hogy a szíriai kurdok jó kapcsolatokat ápolnak a törökországi kurdok szeparatista pártjával, a Kurdisztáni Munkáspárttal, és az amerikai fegyverek előbb-utóbb a török kurdoknál kötnek ki. Washingtonnak azonban szilárd meggyőződése, hogy a jó harcosok hírében álló kurdok nélkül nem tudnak érdemleges eredményt elérni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hálózatának szétzúzásában.

A csúcstalálkozó előtt elemzők úgy vélték: várhatóan sem a szíriai kurdok felfegyverzésének ügyében, sem pedig az amerikai száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását illetően nem jutnak egyezségre.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×