eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tudni akarnak az EU-t is érintő biztonsági kockázatról

Az Európai Bizottság illetékesei telefonon egyeztetnek Washingtonnal az amerikaiak által felvetett korlátozó intézkedésről, mert írásbeli kérdéseikre nem kaptak választ.

A szóvivő nem nevezte meg azokat a bizottsági illetékeseket, akik John Kelly amerikai belbiztonsági miniszterrel és más amerikai illetékesekkel beszélnek majd az európai légijáratokat is érintő amerikai szabálytervezet részleteiről. 

Az amerikai, a laptophasználat tiltását érintő intézkedést az indokolja, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy Szomáliából induló repülőgép tavalyi esetéhez hasonlóan több légijárat ellen tervezhetnek robbantásos merényletet robbanóanyaggal töltött számítástechnikai eszközzel.

Itkonen szerint a technikai és politikai természetű megbeszélés célja az amerikai szándék tisztázása. Szavai szerint a sürgős telefonbeszélgetést azért szorgalmazza az uniós bizottság, mert a témában Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja és Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos által az amerikai illetékeseknek küldött levélre - amelyben a felvilágosítást kértek a szabálytervezet részleteiről -

nem érkezett válasz.

Az Európai Unió érdeke, hogy tájékozott legyen, a rendelkezésére álló információkat meg tudja osztani a tagállamokkal egy olyan intézkedés estében, amely az európai utazókat érintheti - mondta.

"Ha az Európai Uniót is érintő biztonsági kockázat áll fent, arról értesülni szeretnénk"

- tette hozzá a szóvivő.

Amerikai illetékesek kedden közölték, hogy várhatóan korlátozzák a laptopok és tabletek utastérben való szállíthatóságát az Egyesült Államokba tartó brit és európai repülőjáratok fedélzetén. A számítástechnikai eszközök ennek értelmében csak feladott poggyászban lennének szállíthatók.

  • Az Egyesült Államok márciusban nyolc ország - Törökország, Egyiptom, Kuvait, Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Marokkó, Katar és Jordánia - Amerikába induló közvetlen járatainak esetében már bevezette a telefonnál nagyobb méretű informatikai eszközökre vonatkozó korlátozást.
  • Ennek értelmében az utasok a telefonon és az egészségügyi eszközökön kívül elektronikus számítástechnikai berendezést - például laptopot, kamerát és tabletet - csak poggyászban feladva szállíthatnak a repülőn.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×