eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szokatlan lépésre szánta el magát Donald Trump

Szokatlan lépésre szánta el magát Donald Trump

Az egész amerikai Szenátust meghívta a Fehér Házba, hogy az Észak-Koreai fenyegetésről tárgyaljanak. Mindez arra utalhat, hogy Washington kész fellépni a szövetségeseit fenyegető Phenjani rezsim ellen.

Szerdán a Fehér Házba várják az összes amerikai szenátort. A szokatlan vizit célja az, hogy az amerikai kormány biztonsági illetékesei eligazítást tartsanak nekik az Észak-Koreával egyre feszültebbé váló helyzetről.

A sztálinista ország atomfegyverekkel és ballisztikus rakétákkal fenyegeti szomszédait, de még olyan távoli amerikai szövetségeseket is, mint Ausztrália és a Trump-kormányzat egyre gyakrabban utal arra, hogy kész akár egyedül is háborúba menni a phenjani rezsimmel.

Közben Donald Trump elnök nyomást gyakorol az ENSZ Biztonsági Tanácsára, hogy további kemény szankciókkal sújtsa a már amúgy is keményen büntetett Észak-Koreát.

A jelenlegi helyzet elfogadhatatlan, az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétaprogramot keményebb szankciókkal kell sújtani. Észak-Korea nagy világprobléma, egy olyan probléma, amint most már meg kell oldanunk” – mondta az elnök.

A szenátorokkal tartott szerdai találkozó után pénteken Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tart megbeszélést az ENSZ Biztonsági Tanácsának külügyminisztereivel, hogy a lehetséges összes szankciót betartassák Phenjan ellen.

Néhány szenátusi vezető furcsállotta, hogy testületileg a Fehér Házba kell vonulniuk és arra utaltak: Trump számára jelképes értékű a helyszín, amivel azt akarja megmutatni, hogy mennyire határozott elnök és mennyire komolyan veszi a helyzetet. Más szenátorok közölték: attól, hogy az elnöknél tesznek látogatást, még szenátusi ülés marad a tanácskozás.

Közben a külvilág arra számít, hogy Észak-Korea végrehajtja hatodik kísérleti atomrobbantását. Egyes kommentárok azt várták, hogy ez kedden, a Fegyveres Erők Napján történik meg.

Ehelyett az észak-koreai hadsereg nagyszabású éles lőgyakorlatot tartott.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet tagadta, hogy Amerika „harcolni akarna”, de hozzátette: jobb, ha Phenjan „nem szolgáltat rá okot”.

Rövidesen a koreai partok közelébe érkezik egy amerikai repülőgéphordozó és már egy dél-koreai kikötőben horgonyoz az USS Michigan tengeralattjáró.

Észak-Koreában a hivatalos pártlap erre azt írta: készek „egyetlen csapással elsüllyeszteni” az amerikai repülőgéphordozót.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×