eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Egyetlen bécsi gyermek sem születhet újságpapírra"

Éppen száz éve, 1917 áprilisában határozott a bécsi közgyűlés a gyermekjóléti szolgálat nagyszabású kibővítéséről, hogy csökkentse a csecsemőhalandóságot és javítsa a bécsi gyermekek egészségügyi és szociális feltételeit. Sikereket és visszalépéseket azonban egyaránt tartogattak az elmúlt évtizedek - derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának tájékoztatásából.

"Száz év elteltével a bécsi gyermekjóléti szolgálat, a mai MAG ELF – Ifjúság és családügyi Hivatal olyan múltra tekinthet vissza, amely számos területen jelentős javulást hozott a bécsi családok és gyermekek számára - bár voltak olyan idők is, amelyek visszalépést hoztak" – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs város ifjúsági ügyekért felelős városi tanácsnoka a gyermekjóléti szolgálat százéves jubileuma alkalmából.

A bécsi közgyűlés ugyanis 1917. április 27-én döntött a gyermekjóléti szolgálat kibővítéséről, hogy csökkentsék a magas csecsemőhalandóságot, valamint jobb szociális és egészségügyi keretfeltételeket teremtsenek az osztrák fővárosban felnövő gyerekek számára.

1920-ban az elismert orvos, Prof. Julius Tandler lett a gyermekjólétért és egészségügyért felelős városi tanácsnok. Olyan ellátórendszert alakított ki, amelyben a város tudatosan vállalta azokat a társadalmi feladatokat, amelyeket korábban egyházi és polgári jóléti szervezetek végeztek.

Julius Tandler regnálása alatt, 1927-ben vezették be a babakelengye csomagot, amelyet minden bécsi újszülött megkapott. A város ajándéka babatakarót, ruhácskákat, pelenkát és a baba ellátásához szükséges tisztasági csomagot tartalmazott.

"Egyetlen bécsi gyermek sem születhet újságpapírra" – hangzott az intézkedés indoklása.

Ugyanebben az évben nyitották meg Bécs Város gyermekotthonát a Schloss Wilhelminenbergben, ahol a város legszegényebb gyermekeinek akartak lehetőséget adni egy szebb jövőre.

A 20-as években ugyanis nagyon gyorsan elvették a szegényebb szülőktől a gyermekeiket,

1925-ben például több mint hatezer gyermek került a város gondozásába a család rossz anyagi helyzete miatt.

1934 és 1945 között ismét jobbára a civil szervezetek vették át a jóléti feladatokat, a nemzetiszocializmus ideje alatt pedig az állam ellenőrző- és végrehajtó szervévé váltak a népgondozóknak nevezett szociális munkások.

A gyermekotthonok lakóit úgy kezelték, mintha börtönben lennének, nem volt ritka a testi fenyítés és a kínzás sem.

A második világháború után új vezetőt és új nevet kapott a gyermekjóléti hivatal, amely 1946. március 1-jétől Magistratsabteilung 11 – Jugendamt néven kezdte újra munkáját. Mivel az iskolába járó gyerekek kétharmada alultáplált volt, a védőnők élelmiszert és ruhákat osztottak a rászorulóknak. 1949-től pedig újra járt a babakelengye csomag minden bécsi csecsemőnek.

Míg 1945 és 1952 között a gazdasági okból városi gondozásba kerülő gyerekek száma egyre csökkent, addig egyre nőtt azoké, akiket viselkedési problémák miatt emeltek ki a családjukból.

1968 után a bécsi gyermekjóléti szolgálatnál is megindult a hangsúlyeltolódás:

az ellenőrzés helyett a segítségnyújtás került a középpontba.

A városszéli, hatalmas gyermekotthonokat bezárták, helyette szociálpedagógia lakóközösségekbe kerültek a gondozottak.

A nemzetiszocializmus ideje alatt elterjedt módszerek azonban több helyen még a második világháború után is megmaradtak, így például a Wilhelminenbergi Gyermekotthon lakói

évtizedeken keresztül fizikai és pszichikai erőszaknak és szexuális zaklatásnak voltak kitéve,

de sok nevelőszülőnél felnövő gyereknek is ez a sors jutott.

Bécs Városa több tanulmány segítségével nézett szembe a múlttal, és a sötét korszak tapasztalatainak feldolgozása után, 2016-ig összesen

52,53 millió euró kártalanítást fizetett ki az egykori áldozatok részére.

A bécsi gyermekjóléti ellátás középpontjában napjainkban a gyermekek védelme áll. Mintegy 1.600 magasan képzett szakember keresi a megoldást a felmerülő problémákra a szülőkkel és gyerekekkel közösen, tanácsadással és pszichológiai támogatással.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×