INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hatalmas kincset rejtett az ingyen megkapott zongora

InfoRádió / MTI
A hangoló és a tulajdonos osztozhat egy zongorában talált brit kincsért járó jutalmon.

A hangoló és a tulajdonos iskola osztozhat egy ódon zongorában talált brit pénzérmekincsért járó jutalmon, amelyre novemberben bukkantak a billentyűk alatt az angliai Shropshire grófságban.

A hatóságok csütörtökön kincsnek minősítették a 913 darab egy- és fél fontsterlinges aranypénzből álló gyűjteményt, amelynek darabjait 1847 és 1915 között verték. Valószínűnek tartják, hogy a lelet a maga nemében a legnagyobb az országban. A kincs minősítést általában legalább 300 éves pénzérmék számára tartják fenn.

A hatósági döntés alapján a tulajdonos iskola és a leletre bukkanó zongorahangoló osztozhat a megtalálónak járó díjon.

A pénzérméket akkor fedezték fel, amikor a Bishops Castle-i iskola zongorahangolót hívott, hogy az adományként kapott hangszert felhangolja.

A 61 éves Martin Rickhouse kicsit merevnek találta a billentyűket, ezért leszerelte őket, így talált rá hét gondosan összevarrt textilcsomagra és egy madzaggal megkötött bőrerszényre, amelyek a vagyont rejtették és amelyeket minden bizonnyal szándékosan dugtak a billentyűk alá.

A Londonban készült zongorát 1906-ban adták el egy Saffron Walden-i zeneboltnak, 1983-ig azonban nem ismert a története, akkor vásárolta meg egy térségbeli család, amely később Shropshire grófságba költözött. Az új tulajdonos, az iskola ingyen jutott a hangszerhez. Ők jelentették be a kincs felfedezését a ludlow-i múzeumnak.

A lelet értékének megállapításával a British Múzeumot bízták meg. A múzeum szakértői szerint a kincset évtizedeken át gyűjthették össze, majd az 1920-as évek végén rejthették el a hangszer belsejében. Úgy vélik, a nagy világgazdasági válság vagy a második világháborúhoz vezető események állhattak a döntés hátterében.

A szakértők egyelőre nem biztosak a kincs értékében, Peter Reavill, a múzeum vezető leletkezelője szerint több százezer fontról lehet szó, egyes újságok 300 ezer és 500 ezer font (112 millió és 187 millió forint) közé tették az értékét.

A hatóságok a bejelentés óta keresik a kincs eredeti tulajdonosát, eddig több mint negyven jelentkezőt utasítottak el, mert nem tudták igényüket hitelt érdemlően alátámasztani.

A házaspár, amely az iskolának ajándékozta a több mint 30 éven át tulajdonukban álló zongorát, nem részesül a megtalálóknak járó jutalomban.

A címlapról ajánljuk