eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Most hallgatják ki a megbuktatott elnököt

Megkezdődött kedd reggel Szöulban a leváltott dél-koreai államfő, Pak Gun Hje kihallgatása abban a korrupciós ügyben, amely a bukását okozta.

Az ügyészségre érkezve Pak azt mondta,

bocsánatot kér a néptől, és őszintén fog részt venni a kihallgatáson.

Pakot vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és államtitoksértéssel is vádolják. Kihallgatása éjfél utánig is tarthat. A volt elnök ártatlannak tartja magát.

Pak Gun Hjet, az országot a múlt század 60-as és 70-es éveiben irányító katonai diktátor, Pak Csong Hi lányát azért váltotta le a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy barátnője Csoj Szun Szil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, a kormányzat pedig hatalmas összegeket sajtolt ki nagyvállalatokból, és a pénzek olyan alapítványoknál kötöttek ki, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Pak Gun Hje volt Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából.

Pak felmentésével mentelmi joga is megszűnt.

Pak kihallgatására Észak-Korea is reagált. Egyrészt Pakot diktátorként említik, bukását pedig a "történelem szigorú ítéletének" minősíti az észak-koreai állami hírügynökség, amely korábban Pak családját "mocskos árulóknak" nevezte.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×