eur:
393.58
usd:
368.52
bux:
66093.96
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Történelmi pillanat Franciaország és Spanyolország számára

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet várhatóan április 8-ig teljesen lefegyverzi magát és közli az elrejtett fegyverek és robbanóanyagok lelőhelyeit is - írta pénteken a Le Monde című francia napilap, amelynek értesülését a baszk elnök hitelesnek nevezte. Az ETA hivatalosan egyelőre nem tett közzé bejelentést a fegyverek átadásáról.

Az első sajtóértesülések arról szóltak, hogy a terrorszervezet nemzetközi sajtóorgánumokon keresztül pénteken közzétesz egy listát fegyverei rejtekhelyeiről, hogy elősegítse a lefegyverezési folyamatot.

A Le Monde ezt követően publikálta internetes oldalán Jean-Noël Etcheverryre hivatkozva, hogy április 8-án teljes leszerelés keretében több száz fegyvert és robbanóanyagot adhat át az ETA, amelyeket Baszkföld franciaországi területén rejtettek el.

Etcheverry a baszk Bizi nevű környezetvédelmi és társadalmi mozgalom vezetője, akit tavaly decemberben a francia hatóságok letartóztattak egy, az ETA fegyvereinek lefoglalására irányuló akcióban.

Inigo Urkullu, baszk elnök az észak-spanyolországi San Sebastianban tartott kora délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya "közvetlenül" kapott tájékoztatást a leszerelés lehetőségéről, amelynek szerinte egyoldalúnak, visszafordíthatatlannak, teljesnek, és törvényesnek kell lennie.

A baszk elnök hangsúlyozta: "történelmi" lehetőségről van szó, amelynek eléréséhez a spanyol és a francia kormány együttműködését is kérte.

Ínigo Méndez de Vigo, spanyol kormányszóvivő a lehetséges lefegyverzés hírére úgy reagált: a kabinet álláspontja szemernyit sem változott az elmúlt hat évben a terrorizmussal kapcsolatban.

"Nagyon világos és tiszta: az ETA-nak két dolgot kell tennie, lefegyvereznie és feloszlatni magát" - fogalmazott a politikus.

Juan Igancio Zoido, spanyol belügyminiszter Twitter-üzenetben azt közölte: az ETA nem kap semmit cserébe a lefegyverzésért.

A terrorszervezet öt és fél évvel ezelőtt, 2011 októberében jelentette be, hogy felhagy a fegyveres, erőszakos akciókkal és beszünteti tevékenységét, de nem oszlatta fel magát, és fegyvereit sem adta át a hatóságoknak.

Utóbbiról egyeztetést kezdeményezett a spanyol és francia kormánnyal, ám mindkét ország vezetése jelezte: nem tárgyalnak a terroristákkal.

A spanyol és francia hatóságok közösen kutatnak a fegyverek után a határ mindkét oldalán, legutóbb a múlt héten földbe rejtett hordókban robbanóanyagot találtak, amelyet az ETA-nak tulajdonítanak.

A becslések szerint a Baszkföld függetlenségéért küzdő terroristák 43 év alatt több mint nyolcszáz embert gyilkoltak meg.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemző várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×