eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Washington: "Krím Ukrajna része"

Az Egyesült Államok csütörtökön ismét azt követelte Oroszországtól, hogy szolgáltassa vissza Ukrajnának a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet.

"A Krím Ukrajna része. Az Egyesült Államok elítéli a Krím orosz megszállását, és felszólít ennek haladéktalan befejezésére" - jelentette ki Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a Moszkva által 2014. március 16-án lefolytatott krími népszavazás harmadik évfordulója alkalmából nyilatkozva.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok "nem ismeri el a referendumot", ahogy a Krím félsziget elcsatolását sem, amely Washington szerint "a nemzetközi jog folyamatos megsértését" testesíti meg. Hozzáfűzte: az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések a fekete-tengeri félsziget visszaszolgáltatásáig hatályban maradnak. Hasonlóan nyilatkozott korábban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet is. Február közepén Donald Trump amerikai elnök is követelte a Krím visszaadását Ukrajnának.

Az orosz erők által megszállt Krímben 2014. március 16-án megtartott népszavazáson 80 százalékos részvétel mellett a a szavazók 96,77, Szevasztopolban pedig a 95,6 százaléka az Oroszországhoz történő csatlakozásra voksolt. Másnap a Krími Köztársaság kikiáltotta függetlenségét, március 18-án pedig Moszkvában aláírták a szerződést az Oroszországi Föderáció két új szubjektumának felvételéről.

A Krím státusával kapcsolatban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége továbbra is az állami szuverenitás és a területi sérthetetlenség elvének elsődlegességét hirdeti, Oroszország pedig, amely a félsziget hovatartozásának ügyét "lezártnak" tekinti, az önrendelkezés jogáét. Ebben - a Fekete-tengerbe benyúló félsziget ügyében - csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela ért vele egyet.

Címlapról ajánljuk
Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat
Euro 2024

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×