INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

dánia

dél-korea

korrupció

kiadatás

Dánia megszabadul a dél-koreai botrányhősnő lányától

InfoRádió / MTI

A dániai ügyészség pénteken úgy döntött, hogy kiadja Dél-Koreának a korrupciós botrány főszereplője, Csoj Szun Szil húszéves lányát, Csung Ju Rát. A fiatal nő fellebbez.

Mohammad Ahsan ügyészségi tisztségviselő sajtóközleményében tudatta, hogy

eleget tesznek Dél-Korea kérésének, mert Csung kiadatási ügye kimeríti a vonatkozó dán jogszabályok feltételeit.

Csung ügyvédje pénteken jelezte: fellebbeznek a kiadatási rendelet ellen.

"Más kimenetelt reméltünk, bár várható volt ez a döntés" - mondta Peter Martin Blinkenberg, a dél-koreai lány jogi képviselője, hozzátéve: "Most pedig bíróság elé visszük az ügyet, és ott küzdünk meg."

Blinkenberg nem zárta ki, hogy az igazságszolgáltatás magasabb szintjein harcoljanak tovább, ha a körzeti bíróság fenntartja az ügyészség döntését.

A hatóságok január elején vették őrizetbe Csungot, aki vízuma lejárta után illegálisan tartózkodott az észak-dániai Aalborgban.

A lányt négy másik emberrel együtt fogták el. Köztük volt egy 2015-ben született gyerek, aki gyaníthatóan az övé. A nyomozók egy koreai újságírótól értesültek Csung tartózkodási helyéről.

A hivatalából eltávolított Pak Gun Hje dél-koreai elnök és bizalmasa, Csoj kiterjedt korrupciós ügyét vizsgáló ügyészek kezdeményezték, hogy az Interpol nemzetközi rendőri szervezet vegye fel körözési listájára a befolyással üzérkedéssel gyanúsított Csoj lányát, miután utóbbi több ízben nem reagált a vizsgálóbizottság idézésére.

A volt elnök barátnőjének díjlovagló lányát azzal gyanúsítják, hogy - anyjának az elnökhöz fűződő kapcsolatával visszaélve - meg nem érdemelt előnyökben részesült a szöuli Ivha Női Egyetemen,

egyebek között a felvételét és tudományos előmenetelét illetően.

Dél-Korea első elnöknőjét a Csojjal való összejátszás miatt mentette fel hivatalából az alkotmánybíróság múlt pénteken.

Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért függesztette fel decemberben tisztségéből a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és ezek az összegek végül olyan alapítványoknál landoltak, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Csoj és Pak is tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018