eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Dánia megszabadul a dél-koreai botrányhősnő lányától

A dániai ügyészség pénteken úgy döntött, hogy kiadja Dél-Koreának a korrupciós botrány főszereplője, Csoj Szun Szil húszéves lányát, Csung Ju Rát. A fiatal nő fellebbez.

Mohammad Ahsan ügyészségi tisztségviselő sajtóközleményében tudatta, hogy

eleget tesznek Dél-Korea kérésének, mert Csung kiadatási ügye kimeríti a vonatkozó dán jogszabályok feltételeit.

Csung ügyvédje pénteken jelezte: fellebbeznek a kiadatási rendelet ellen.

"Más kimenetelt reméltünk, bár várható volt ez a döntés" - mondta Peter Martin Blinkenberg, a dél-koreai lány jogi képviselője, hozzátéve: "Most pedig bíróság elé visszük az ügyet, és ott küzdünk meg."

Blinkenberg nem zárta ki, hogy az igazságszolgáltatás magasabb szintjein harcoljanak tovább, ha a körzeti bíróság fenntartja az ügyészség döntését.

A hatóságok január elején vették őrizetbe Csungot, aki vízuma lejárta után illegálisan tartózkodott az észak-dániai Aalborgban.

A lányt négy másik emberrel együtt fogták el. Köztük volt egy 2015-ben született gyerek, aki gyaníthatóan az övé. A nyomozók egy koreai újságírótól értesültek Csung tartózkodási helyéről.

A hivatalából eltávolított Pak Gun Hje dél-koreai elnök és bizalmasa, Csoj kiterjedt korrupciós ügyét vizsgáló ügyészek kezdeményezték, hogy az Interpol nemzetközi rendőri szervezet vegye fel körözési listájára a befolyással üzérkedéssel gyanúsított Csoj lányát, miután utóbbi több ízben nem reagált a vizsgálóbizottság idézésére.

A volt elnök barátnőjének díjlovagló lányát azzal gyanúsítják, hogy - anyjának az elnökhöz fűződő kapcsolatával visszaélve - meg nem érdemelt előnyökben részesült a szöuli Ivha Női Egyetemen,

egyebek között a felvételét és tudományos előmenetelét illetően.

Dél-Korea első elnöknőjét a Csojjal való összejátszás miatt mentette fel hivatalából az alkotmánybíróság múlt pénteken.

Pak Csong Hi katonai diktátor lányát azért függesztette fel decemberben tisztségéből a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy bizalmas barátnője kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

Emellett a kormányzat a gyanú szerint hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és ezek az összegek végül olyan alapítványoknál landoltak, amelyeket Csoj ellenőrzött.

Csoj és Pak is tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×