eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Szydlonak nem kell Tusk

Beata Szydlo lengyel kormányfő ismételten arra kérte az Európai Unió vezetőit szerdán, hogy ne válasszák újra az Európai Tanács elnöki tisztségébe Donald Tusk lengyel politikust.

Egy nappal azelőtt, hogy az Európai Tanács brüsszeli tanácskozásán foglalkozna az üggyel, Beata Szydlo európai uniós kollégáihoz intézett levelében megismételte a Tusk újraválasztása ellen Lengyelország által korábban felhozott érveket.

Szydlo azzal vádolta meg a volt liberális lengyel kormányfőt, hogy "nagyon súlyosan megsértette" a tisztség betöltéséhez szükséges "politikai semlegességet", és "személyesen beavatkozott" az országában zajló politikai konfliktusba.

"Nem engedhetjük meg, hogy veszélyes precedens szülessen, amelyben egy tagállam demokratikusan megválasztott kormányát az Európai Tanács elnöke politikai síkon támadja" - áll a lengyel kormányfő levelében.

Szydlo arra nem tért ki, hogy Tusk milyen beavatkozására utalt. Feltehetően egy Wroclawban december 17-én elmondott beszédről lehetett szó, amelyben az Európai Tanács elnöke felszólította Lengyelországot, hogy "tartsa tiszteletben népét, az alkotmányos elveket és értékeket" - írta az AFP francia hírügynökség.

Tusk azután beszélt erről Wroclawban, hogy előző nap incidensek történtek Varsóban, amelyek során tüntetők órákon át akadályozták Beata Szydlót és Jaroslaw Kaczynskit, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali kormánypárt elnökét, hogy elhagyják a parlament épületét, miközben ellenzéki tüntetők - a vitatott körülmények között elfogadott 2017-es költségvetési törvény ellen tiltakozva - elfoglalták az üléstermet.

Szydlo levelében kitért erre az incidensre, hangsúlyozva, hogy "a költségvetés alkotmányos elfogadásának megakadályozására tett kísérlet valójában a kormány parlamenten kívüli módszerek segítségével történő megbuktatására irányuló próbálkozás volt".

A kormányfő ezzel indokolta, hogy Varsó Jacek Saryusz-Wolski európai képviselőt jelöli a tanács elnöki tisztségére, és kijelentette, hogy Tusk újraválasztása "származási országa véleményének ellenére ellentétes lenne a tanács munkájának nemzetközi jellegével".

Egy kedden megjelent interjúban Jaroslaw Kaczynski kijelentette, hogy Tusk az ő számára "Németország jelöltje", és a tisztségében való megtartása súlyosbítaná az EU válságát.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×