eur:
394.1
usd:
363.69
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin

Felháborodtak Trump miniszterének szavain

Ben Carson volt sebészprofesszor, a Trump-kormány építésügyi és városfejlesztési minisztere, a munkatársaknak tartott értekezleten azt mondta hétfőn: a rabszolgák szintén bevándorlók voltak és nekik is volt "amerikai álmuk".

A minisztert pénteken iktatták be hivatalába, és az első állománygyűlésen - amely egybeesett Trump elnök beutazást szigorító új rendeletének kiadásával - azt fejtegette, hogy Amerika "az álmok és a lehetőségek hazája", és az volt a rabszolgaszállító hajókkal Amerikába érkező feketék számára is.

"Voltak más bevándorlók is, akik rabszolgaszállító hajók mélyén érkeztek ide, s ráadásul hosszabb ideig és keményebben dolgoztak, ráadásul kevesebbért" - hangoztatta a szintén afroamerikai Carson. Majd hozzátette: "nekik is az volt az álmuk, hogy egy napon a fiaik, a lányaik, az unokáik, a dédunokáik jólétre és boldogságra leljenek ezen a földön".

Az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű befolyásos polgárjogi szervezet és az Anna Frank Központ amerikai irodája azonnal reagált a volt orvosprofesszor szavaira. "Bevándorlók???" - kérdezte, három kérdőjellel Twitter-bejegyzésében az NAACP. Az Anna Frank Központ pedig

"tragikusnak, sokkolónak, elfogadhatatlannak" nevezte Ben Carson megjegyzéseit,

leszögezve, hogy a rabszolgák nem bevándorlók voltak, hanem akaratuk ellenére, erőszakkal hurcolták be őket, és Amerikában szabadságuktól megfosztva éltek.

A Carson-beszédről tudósító kommentárok megjegyzik: Ben Carson 2013-ban, akkor még gyakorló sebészként, az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt hasonlította a rabszolgasághoz. "A rabszolgaság kora óta ez a legrosszabb, ami ebben az országban megtörtént... bizonyos értelemben ez is rabszolgaság, hiszen az állam szolgáivá tesz bennünket" - idézik Carson négy évvel ezelőtti szavait.

Valószínűleg a felháborodás hatására, Ben Carson hétfőn éjjel a legnagyobb közösségi portálon visszakozott, és azt fejtegette, hogy a rabszolgaság és a bevándorlás teljesen különbözik egymástól. "A rabszolgákat elszakították családjaiktól és otthonaiktól, és miután eladták őket, akaratuk ellenére rabszolgasorsba kényszerítették rabszolga-kereskedők. A bevándorlók maguk döntöttek úgy, hogy Amerikába jönnek. Ezt az országot a lehetőségek földjének látták. Ezzel szemben a rabszolgákat erőszakkal, akaratuk ellenére kényszerítették ide, és minden lehetőségüket elveszítették. Ezzel az örökséggel élünk együtt a továbbiakban is" - írta éjjeli bejegyzésében Ben Carson.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×