eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Humanitárius célú fegyverszünetet léptetett életbe az orosz és a szíriai haderő Aleppónál

Humanitárius célú fegyverszünetet léptetett életbe Aleppónál az orosz és a szíriai haderő, hogy a fegyvernyugvás ideje alatt a polgári lakosok és a kormányellenes fegyveresek elhagyhassák a város keleti negyedeit - közölte csütörtök reggel az orosz állami Rosszija24 hírtelevízió és a TASZSZ hírügynökség.

 A városból való távozáshoz nyolc folyosót nyitottak meg, közülük kettőt a fegyveresek számára. Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy nemzetközi szervezetek kérésére a közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett egyoldalú "humanitárius szünetet" az eredeti tervhez képest három órával, vagyis 18 óráig meghosszabbítják.

Az orosz és a szíriai légierő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentése szerint kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását.

A Szana szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a civilek és a fegyvereiket hátrahagyó harcosok már az éj leple alatt megkezdték a távozást a kormányerők által ostromlott keleti városrészből, ám ezt egyes negyedekben a "terroristák" igyekeznek megakadályozni. A betegeket és a sebesülteket a hivatalos híradás szerint katonák és a szíriai vörös félhold segélyszervezet önkéntesei látják el és kísérik biztonságos helyre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután a szíriai helyzetről megbeszélést tartott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel, csütörtökre virradóra Berlinben bejelentette: Oroszország kész meghosszabbítani az aleppói humanitárius tűzszünetet, de azt várja a Nyugattól, hogy elválassza a terroristákat a mérsékelt ellenzéktől.

Putyin azt mondta tárgyalópartnereinek: az, hogy Moszkva hajlandó-e tovább szüneteltetni az aleppói légicsapásokat, a helyzet alakulásától függ.

"Készek vagyunk erre mindaddig, amíg nem szembesülünk az Aleppóban megbúvó bandák aktivizálódásával... Arra számítunk, hogy a partnereink, elsősorban az amerikaiak, mindent megtesznek, amit eddig ígértek, az an-Núszra Frontnak és a hozzájuk hasonló terrorszervezeteknek az ellenzék úgynevezett egészséges részétől való leválasztása érdekében" - hangoztatta Putyin.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×