eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Negyedik napja tartanak a zavargások Charlotte-ban

Negyedik napja tartottak a zavargások pénteken az észak-karolinai Charlotte városában, ahol egy rendőr fegyvertelen afroamerikai férfit lőtt agyon kedden. Az indulatokat tovább fokozta az a pénteken nyilvánosságra hozott videó, amely a lövés előtti és utáni pillanatokat rögzítette. A városban rendkívüli állapotot hirdettek, éjféltől reggel hatig kijárási tilalom van érvényben.

Nem csupán az áldozat, de a lövöldöző rendőr is afroamerikai. Brentley Vinsont, a 26 éves rendőrt szabadságolták, a hatóságok megindították a nyomozást. A kedden kezdődött zavargások során a tüntetők összecsaptak a rendfenntartókkal, néhány rendőr is megsebesült, az egyik tiltakozót lelőtték.

A indulatok pénteken este még hevesebbé váltak. Az agyonlőtt 43 éves férfi, a hétgyermekes Keith Lamont Scott felesége ugyanis nyilvánosságra hozta azt a videót, amelyet a mobiltelefonjával készített a gyilkosság előtti és utáni pillanatokban. A felvételek sokkolták az amerikaiakat, a nagy televíziós csatornák állandóan ismétlik őket. Jól látható és hallható, amint az asszony szól a férjének, hogy szálljon ki az autóból, a rendőrt pedig többször is kiáltva figyelmezteti, hogy ne lőjön, nehogy lőjön, a férjének nincs fegyvere, agysérüléses beteg ember és csak a gyógyszeréért bújt vissza az autójába. Hallható a rendőrök felszólítása is, hogy a férfi tegye le a fegyvert, majd pillanatokkal később, a lövések után az asszony, Rakeyia Scott hangja, amint azonnal hívja a rendőrséget, és mentőket is kér.

A mobiltelefonos videóból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy volt-e a férfinél fegyver, ahogyan azt a rendőrség állítja.

Charlotte polgármestere, Jennifer Roberts nyilvánosan kérte a két elnökjelöltet, hogy ne látogasson a városba. Hillary Clinton, a demokraták választottja az elnöki tisztségre szombaton készült volna a városba. Kommunikációs igazgatója, Jennifer Palmieri pénteken este közleményben jelentette be, hogy Clinton elnapolta a vizitet. Donald Trump republikánus elnökjelölt eleve a jövő hétre - az indulatok remélt csillapodásakor - tervezett látogatást az észak-karolinai városba. ú

A Charlotte városában történtekre Barack Obama elnök is reagált, amikor pénteken megnyitotta a szövetségi főváros, Washington új múzeumát, az Afrikai Amerikai Történelmi és Kulturális Nemzeti Múzeumot. "Elbűvölő az időzítés" - fogalmazott az elnök a megnyitó után adott fogadáson a Fehér Házban. Azt fejtegette, hogy reményei szerint sokféle ember látogat majd el a múzeumba, és úgy távozik, hogy jobban megérti, mit is jelent feketének lenni Amerikában. "Részben azért is örülök nagyon, hogy ezen a hétvégén nyílik meg a múzeum, mert lehetővé teszi (...) minden amerikainak, hogy a jelenlegi körülményeket történelmi összefüggésekbe helyezzük" - mondta Obama.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×