eur:
388.56
usd:
361.37
bux:
68859.79
2024. május 8. szerda Mihály

Nem tetszett a jelentés, lejáratják a közvéleménykutatót

Két héttel az orosz parlamenti választások előtt "külföldi ügynöknek" minősítették az eddig függetlennek tartott Levada közvéleménykutató-központot. A cég szerint ezzel a megsemmisítésükre törekednek.

Eddig külföldön és belföldön is mértékadónak tartották, ám az orosz igazságügyminisztérium hétfőn „külföldi ügynöknek” nyilvánította az ország egyik legnagyobb közvéleménykutató és szociológiai szervezetét, a Levada Centert.

A „külföldi ügynök” jelzővel egy 2012-es törvény alapján bélyegezhetnek meg az orosz hatóságok olyan non-profit szervezeteket, amelyekről kiderül, hogy politikai tevékenységet folytatnak és külföldről is kapnak pénzt.

Az ellentmondásos törvény azt is előírja, hogy a „külföldi ügynöknek” minősített szervezetnek magát is így kell neveznie. Korábban már felfüggesztették a GOLOSZ független választási megfigyelő szervezetet és irodáiban és a dolgozók otthonaiban is házkutatásokat tartottak.

A Levadát már 2013-ban figyelmeztették, hogy megkaphatja az „idegen ügynök” besorolást, amiért a központ bevallása szerint költségvetése körülbelül 1,5-3%-át külföldről kapta. A Levada ezek után felfüggesztette a külföldi pénzek elfogadását, bár azzal érvelt, hogy nem politikai tevékenységre kapott támogatást, hanem szociális felméréseket rendeltek meg tőle.

Ennek ellenére néhány héttel az orosz parlamenti választások előtt most mégis azzal vádolták meg, hogy „a Pentagon pénzeli”, mert kapocsolatot tartott fent az amerikai Wiscounsin Egyetemmel. Többet között az amerikai egyetem megrendelésére mérte fel a Levada, hogy mi az oroszok véleménye lakáskörülményeikről, a külpolitikáról, az Egyesült Államokról és az ukrajnai konfliktusról.

Az amerikai védelmi minisztériumot említő panaszt az ellentmondásosan megítélt ukrajnai Majdan mozgalom ellenében Oroszországban létrehozott Antimajdan szervezet nyújtotta be a közvéleménykutató ellen, amely határozottan tagadta, hogy „ügynöki tevékenységet” folytatott volna.

Ugyanakkor a Levada Center volt az, amely néhány napja azt közölte, hogy a választások előtt néhány héttel jelentősen visszaesett a Vlagyimir Putyint támogató Egységes Oroszország kormánypárt támogatottsága.

A szervezet szerint már csak az oroszok 31 százaléka szavazna a pártra, 8 százalékkal kevesebb mint júliusban és 18 százalékkal kevesebben, mint 2011-ben, a legutóbbi választások után.

Bár Putyin elnök népszerűsége töretlen, többszázezren sürgették a gazdasági kérdésekben csetlő-botlónak tartott Dmitrij Medvegyev miniszterelnök leváltását.

Lev Gudkov, a közvéleménykutató igazgatója azt mondta: ha nem tudják jogi úton megsemmisíteni az őket „külföldi ügynöknek” minősítő döntést, akkor „likvidálhatják” a szervezetet, mert ilyen bélyeggel nem lehet szociológiai kutatásokat és felméréseket végezni.

Gudkov szerint a hatóság azt tartja politikai tevékenységnek, hogy a központ közvéleménykutatásokat végez és azok eredményét nyilvánosságra hozza. A külföldi pénzeket pedig marketing kutatásokra kapták - mondta.

A Levada egy másik vezetője azt mondta: feladják az együttműködést külföldi szervezetekkel, hogy visszavonassák az „idegen ügynök” minősítést, mert „elsősorban az orosz piacra dolgoznak”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×