eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vietnamban jóváhagyták az új miniszterelnök kinevezését

A vietnami törvényhozás jóváhagyta Nguyen Xuan Phuc miniszterelnöki kinevezését csütörtökön.

A 61 éves Nguyen Xuan Phuc korábban a kormányfőhelyettesi tisztséget töltötte be. A parlament egybehangzóan hagyta jóvá kinevezését.

Vietnamban a miniszterelnök legfeljebb két, ötéves mandátumot kaphat. Az új kormányfő Nguyen Tan Dungot váltja, aki letöltötte a két ciklusú megbízatását, és már nem tagja a Vietnami Kommunista Párt legfelsőbb testületének, miután a januári pártkongresszuson indult a párt legjelentősebb, főtitkári pozíciójáért, de alulmaradt az újraválasztott Nguyen Phu Tronggal szemben.

Nguyen Xuan Phuc volt az egyetlen jelölt a miniszterelnöki tisztségre, a párt a januári kongresszusán javasolta a posztra, miután beválasztották az országot és a pártot irányító 19 fős politikai bizottságába.

A januári kongresszuson Tran Dai Quang belbiztonsági minisztert is beválasztották a politikai bizottságba, őt múlt hét szombaton nevezték ki az ország államfőjének.

Megfigyelők szerint nem kell jelentős politikai változásra számítani az országban a vezetés élén történt változások után. Feltételezhetően folytatódnak a gazdasági reformok, és bár Trong pártfőtitkár alapvetően Kína-párti, az ország nem veti majd teljesen alá magát Peking akaratának, mert az feldühítené a vietnamiakat, akik többsége gyanakvással és ellenszenvvel tekint Kínára.

Vietnam alkotmánya értelmében a kommunista párt vezeti az országot, a 93 millió állampolgárnak alig van beleszólása a vezetők kiválasztásába.

A vietnami állampárt ötévenként tart kongresszust. A mostani tanácskozáson 1510 küldött vett részt az ország 63 tartományából. A pártnak mintegy 4,5 millió tagja van.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×