INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A szlovák Háló párt vezetője sem siet Ficóval tárgyalni a kormányalakításról

InfoRádió / MTI
Radoslav Procházka, a szlovák Háló (Siet) párt vezetője és Bugár Béla a Most-Híd vegyes párt elnöke is elutasította szerdán, hogy részt vegyen azon az egyeztetésen, amelyre a kormányalakítással megbízott Robert Fico hívta őket.

Arról, hogy a Háló és a Most-Híd vezetői elutasították a hét végi parlamenti választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia elnökének meghívását, elsőként a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be Fico pártjának sajtószóvivőjére hivatkozva.

Bugár Béla már hétfőn, a Most-Híd párt elnökségi ülése után közölte: pártja úgy döntött, hogy nem ül tárgyalóasztalhoz.

Robert Fico szerdán délelőtt vette át a kormányalakítási megbízatást Andrej Kiska szlovák államfőtől, a megbízatás jövő péntekig szól. Az ügyvezető szlovák kormányfő úgy nyilatkozott, hogy először összeállítja azoknak a pártoknak a listáját, amelyekről úgy véli, hogy van értelme tárgyalóasztalhoz ülni velük, majd várhatóan még szerdán elkezdik az első egyeztetéseket a kormányalakításról.

"Először megszólítom őket, s ha nem mutatnak érdeklődést a találkozó iránt, akkor azt tiszteletben fogom tartani" - nyilatkozott Robert Fico. Megjegyezte: "Nincs sok alternatíva."

Fico pártjának a szombati voksoláson a szavazatok 28,28 százalékát sikerült megszereznie, ami 49 parlamenti mandátumot jelent. Ez mintegy harmadával kevesebb, mint amennyivel jelenleg Ficóék a 150 fős pozsonyi parlamentben rendelkeznek, és nem teszi lehetővé számukra, hogy önállóan alakítsanak új kormányt.

A címlapról ajánljuk