INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Azonnal folytatódott a kampány a tengerentúlon

InfoRádió / MTI
Az iowai előválasztás másnapján, kedden már a következő államban, New Hampshire-ben kampányol az elnökjelöltségre pályázó politikusok többsége: itt ugyanis a jövő héten, február 9-én lesz az előválasztás.

A demokrata versengésben Iowában első helyre került Hillary Clinton volt külügyminiszter kedden délelőtt a New Hampshire-i Nashua városában kampányolva adott interjút amerikai újságíróknak, és azt mondta: nyolc évvel ezelőtt veszített Iowában - Barack Obamával szemben - most viszont győzött, s így megtapasztalhatta egy-egy választás keserűségét és győzelmi mámorát is. Elemzők szerint azonban az a tény, hogy Clinton csupán hajszálnyival nyert vetélytársa, Bernie Sanders előtt, azt vetíti előre, hogy a vártnál nehezebbnek ígérkezik kivívnia pártja elnökjelöltségét.

Kedd délelőtti nyilatkozatában közben Bernie Sanders, a Clintonnal szemben alig valamivel alulmaradt demokrata szenátor is győzelemről beszélt: erkölcsi és ideológiai győzelemről. "Mi bajszot akasztottunk a pártelittel" - elemezte a helyzetet egyik kedd reggeli televíziós interjújában Sanders szenátor. New Hampshire-ben mindenesetre - a közvélemény-kutatások szerint - pillanatnyilag ő áll jobban, az ő népszerűsége és támogatottsága nagyobb, többek között amiatt, mert szűkebb pátriája a New Hampshire-rel szomszédos Vermont állam. Ugyanakkor a Clinton-kampány szervezettebb - hívják fel elemzők a figyelmet.  

Kampánykörúton vannak a republikánus elnökjelölt-aspiránsok is; igaz, nem mindegyikük. Ben Carson - aki Iowában a voksok kilenc százalékával a negyedik helyen végzett - a hét első felében nem kampányol, mert először Floridában pihen, majd csütörtökön részt vesz Washingtonban az országos imareggelin.

A sebészprofesszor Carson egyébként kedden azzal vádolta meg párttársát, az iowai győztes Ted Cruz texasi szenátort, hogy győzelme érdekében hamis híreket terjesztett arról, hogy Carson kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. Carson nyilatkozata előtt kampányfőnöke is megszólalt, s úgy fogalmazott, hogy "iowai jelölőgyűlés még soha nem volt ilyen romlott, mint ez a mostani".

Jeb Bush floridai ex-kormányzó - aki nagyon rosszul szerepelt Iowában - kedden már kampánya teljes újraszervezését ígérte.

A címlapról ajánljuk