eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jövőre indul a Budapest-Szófia légi járat?

Kétoldalú gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Szófiában folytatott tárgyalásain, és az MTI-nek telefonon adott interjúban azt is elmondta, hogy 2017 elejétől remélhetőleg újra lesz közvetlen légi járat Budapest és Szófia között.

Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel, Daniel Mitov külügyminiszterrel és Bozsidar Lukarszki gazdasági miniszterrel találkozott, és tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról, valamint az Európát leginkább sújtó kihívásokról.

A gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról azért állapodtak meg, mert magyar vállalatok egyre komolyabban érdeklődnek a bulgáriai piaci lehetőségek iránt, és például az OTP, a Richter és a Videoton már jelentős kapacitással van jelen az országban, és bővíteni akarják ezeket - mondta.

A két ország kereskedelmi forgalma tavaly október végére meghaladta az egymilliárd eurót, ami kilenc százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Magyarország szerdán megkapta az Európai Bizottság azon levelét, amelyben jelzi: nincs kifogása az ellen, hogy a magyar kormány kiírjon egy olyan közbeszerzési eljárást, amelynek eredményeképpen Budapest és a balkáni fővárások között újra lehet légi összeköttetés. Ha sikeres lesz ez a közbeszerzés, akkor remélhetőleg már 2017 elejétől lesz Budapest-Szófia közvetlen járat - mondta a miniszter.

Sajnálatos magyar szempontból - jelentette ki Szijártó Péter -, hogy lekerült a napirendről a Déli Áramlat gázvezeték megépítése, de a magyar kormány üdvözli, hogy az Európai Bizottság szerdán hozott egy döntést, miszerint pénzügyileg is támogatja Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria együttműködését arra, hogy összekössék gázvezeték-rendszereiket, ezáltal a déli gázfolyosó össze lesz kötve Közép-Európával - tette hozzá.

Végül Szijjártó Péter elmondta: a magyar és a bolgár külügyminisztérium támogatja, hogy kitűzzék a magyar-bolgár barátság napját, amelyet a bolgár nemzeti szószóló kezdeményezett szerdán az Országgyűlésben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×