eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyévai: "Az Európai Bizottság olyan területre tévedt, ahol még nem járt"

Messzemenő politikai és jogi következményei lehetnek, hogy az Európai Bizottság górcső alá veszi a lengyel jogállamiságot - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Az, hogy az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot folytat le a lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban, nem azt jelenti, hogy a bizottság szerint az országban sérültek a jogállamiság elvei, de a testület úgy látja, hogy ez napirendre kerülhet - mondta Gyévai Zoltán.

"Amikor arról beszélek, hogy szerintem ennek a jelentőségét nem szabad alábecsülni, akkor arra gondolok alapvetően, hogy emlékezzünk csak vissza, amikor Magyarország, a magyar-uniós szembenállás volt, akkor hosszú időn keresztül az Európai Bizottságnak alapvetően jogi eszközök álltak csak rendelkezésére a különböző magyar ügyek kezelésére" - fogalmazott a Bruxinfo főszerkesztője.

Most azonban az Európai Bizottság olyan területre tévedt, ahol még nem járt - tette hozzá Gyévai Zoltán.

"Ezt még senki sem próbálta ki, tehát valóban az Európai Bizottságnak innovatívnak is kell lennie bizonyos szempontból. Hiszen ez egy szűz terület, valljuk be őszintén, aminek egyébként messzemenő politikai és jogi következményei is lehetnek, hiszen ne felejtsük el, első alkalommal alkalmaz az Európai Bizottság egy olyan eszközrendszert, ami a politikai ítéletalkotáson alapul és nem feltétlenül a jogi ítéletalkotáson. Szerintem ez egy fontos dolog, még akkor is, ha nem szankciókról van szó." - mondta a főszerkesztő.

Az Európai Bizottság első körben jogállamisági véleményt szerkeszt, amely alapján később párbeszédet indít a lengyel hatóságokkal. Gyévai Zoltán hangsúlyozta, hogy a bizottság döntésének a többi tagállamra nézve - így Magyarország felé - is van üzenete.

Hanganyag: Király István Dániel, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×