INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Lengyelország nem áll készen hétezer menekült befogadására

InfoRádió / MTI
Lengyelország nem áll készen arra, hogy hétezer menekültet befogadjon - jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hétfőn Varsóban.

Szydlo szerint a november 13-i párizsi merényletek után megváltozott a helyzet, és bár az előző lengyel kormány elfogadta 7 ezer menekült befogadását az uniós kvótarendszer keretében, az új kormány új megoldást sürget.

A miniszterelnök hozzátette, a lengyelek a titkosszolgálatok tevékenységének köszönhetően biztonságban érezhetik magukat, de ez nem ad felmentést a kormánynak a helyzet ellenőrzése és a biztonsági rendszerek folyamatos javítása alól.

Mariusz Blaszczak belügyminiszter a nap folyamán korábban "helytelennek" nevezte az előző kormány döntését a menekültek befogadásáról. A párizsi terrortámadás miatt múlt pénteken tartott uniós igazság- és belügyminiszteri ülést kommentálva közölte, hogy az új kormány alapvető célja az ország és a lengyelek biztonsága, és "nem fognak kompromisszumokat elfogadni".

Az előző lengyel kormány az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén támogatta a kötelező kvótarendszert, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozta elő az uniós tagországok között.

Blaszczak elmondta: az EU külső határainak megerősítésére vonatkozó EU-miniszteri döntést szem előtt tartva Varsó úgy tervezi, hogy visszaállítja azokat a határátkelőket, amelyeket az előző kormány szüntetett meg az elmúlt években.

Az uniós tagországok bel- és igazságügyi tárcavezetői a múlt pénteki brüsszeli rendkívüli tanácskozáson az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről döntöttek.

A címlapról ajánljuk