eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bevándorlás - Drámai helyzet a horvát-szlovén határon

Drámai helyzet alakult ki hétfőre virradóra a horvát-szlovén határon, miután Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn. Több száz migráns rekedt a két ország határán, őket félnapos várakozás után beengedték a szlovén hatóságok.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter vasárnap késő este arról tájékoztatta horvát kollégáját, hogy Szlovénia egyelőre nem tud több menekültet fogadni. Ljubljana ezt azzal indokolta, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása. A bécsi belügyminisztérium viszont azt közölte, hogy a "status quo nem változik", csupán azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

Még a szlovén bejelentés előtt elindult egy 1800 embert szállító vonat a kelet-szlavóniai Tovarnikból a szlovén határ felé, ahová valamivel hajnali két óra után meg is érkezett. A horvát hatóságok ezután a menekülteket a muraszerdahelyi (Mursko Srediste) határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy "saját felelősségükre" megpróbálkozhatnak az átjutással a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várta őket. A migránsok, akik között sok nő és gyerek volt, könyörögtek a szlovén rendőröknek, hogy engedjék be őket az országba, de a szlovén hatóságok nem tettek eleget ennek.

Az MTI tudósítója hétfő délelőtt azt tapasztalta a drávamagyaródi horvát-szlovén határátkelőnél, hogy több száz menekült szorult a horvát és a szlovén határállomás közé, gyakorlatilag a senki földjére. A Horvátországból érkező migránsok nem jutottak át Szlovéniába, ám a visszavezető utat ugyancsak kordonokkal zárták el a horvát oldalon a hatóságok, és rendőrsorfal állt fel a kerítés horvát oldalára. Így a menekültek a két ellenőrző pont közé szorultak. A szakadó esőben végül a határállomást fedő tető alatt zsúfolódtak össze az emberek, néhányan tüzet gyújtottak, hogy felmelegedjenek az egyre hidegebb időben. Sokan a didergő, fagyoskodó gyerekeket féltik, ezért a vöröskereszt és aktivisták takarókat osztanak a helyszínen. Időközben megjelentek a területen a segélyszervezetek is, amelyek étellel-itallal látták el a bőrig ázott menekülteket.

Félnapos várakozás után végül mégis beengedték Szlovéniába a senki földjén rekedt migránsokat. Az átkelést tumultuózus jelenetek kísérték, ugyanis a migránsok a szlovén oldalon megjelenő buszokat megpillantva megrohanták a kordont. A szlovén rendőrök sokáig azért nem tudták megkezdeni az átengedésüket, mert a tömeg nekifeszült a kerítésnek. Eközben többen rosszul lettek, főleg gyermekek. Õket a tömeg az emberek feje felett adta előre, majd a rendőrök a kerítés felett emelték át őket Szlovéniába.

Egy körülbelül 300 tagú csoportnak sikerült más úton bejutnia Szlovéniába. Õket buszokkal szállították a horvát hatóságok Bánfihegy (Banfi) körzetébe, amely közvetlenül a szlovéniai Lendva (Lendava) szomszédságában van. Mivel ott nem volt megerősítve a határőrizet, a migránsok gond nélkül átjutottak a határon - közölte a HRT. Akik nem találtak rést a kerítésen, még kora reggel is horvát területen várakoztak, sárosan és vizesen, de voltak köztük néhányan, akik a közeli patakon próbáltak meg átúszni.

Jóllehet Szlovénia bejelentette, hogy egyelőre nem tud több menekültet fogadni területén, Horvátország hétfőn újabb migránsokkal teli vonatot indított Tovarnikból a szlovén határ felé. A szlovén belügyi tárca vezetője később közölte, országa beengedi területére az 1900, Tovarnikból érkezett menedékkérőt. Vesna Györkös Znidar felrótta a horvát kormánynak, hogy nem válaszol a telefonhívásokra és nem tartja be azt az egyezséget, amely szerint Szlovénia határozza meg a migránsok befogadásának ütemét.

Hétfő délután a horvát miniszterelnök arról beszélt, hogy Horvátország beengedi területére és Szlovénia felé irányítja a migránsokat. "Szlovénia jól szervezett ország, ezért meg fogják érteni, hogy fogadniuk kell az embereket, különben ellenőrizetlenül fognak beáramlani az országba" - hangsúlyozta. A kormányfő megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint Horvátország nem lesz gyűjtőközpont és kerítést sem fog építeni határán a migránsáradat feltartóztatására.

A szabadkai Pannon RTV szerint hamarosan feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában, mivel Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) arról számolt be hétfőn, hogy Szerbiában jelenleg több mint tízezer migráns tartózkodik arra várva, hogy elinduljon az Európai Unió országai felé. A Blic című szerb napilap értesülése szerint ugyanakkor Macedóniába 24 óra alatt további tízezren érkeztek, akik hamarosan már a szerb-horvát határon lehetnek.

Az osztrák belügyminisztérium arról tájékoztatta az Európai Bizottságot hétfőn, hogy legalább november 4-ig meghosszabbítja a szeptember 16-a óta érvényben lévő határellenőrzést. A tárca legutóbb szeptember 24-én kérte a határellenőrzés további húsz napos meghosszabbítását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn hangsúlyozta, Magyarország bebizonyította, hogy igenes meg lehet állítani a modern kori népvándorlást, de újabb veszély fenyeget, a kötelező bevándorlóbefogadási kvóta, amitől szintén meg kell védeni az országot. A tárcavezető kijelentette: mára megszűnt az illegális bevándorlók beáramlása Magyarország déli határán. Hangsúlyozta azonban, hogy az országot a bevándorlási hullám egy újabb, ezúttal "nyugatról érkező" veszélyétől, a kötelező kvótától is kell megvédeni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×