eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

új kormányfője lesz Ausztráliának

Malcolm Turnbull személyében új kormányfője lesz Ausztráliának, Tony Abbott jelenlegi miniszterelnök ugyanis elvesztette hétfőn az ellene kezdeményezett bizalmi szavazást a kormányzó Liberális Párton belül.

A volt távközlési miniszter, korábbi pártelnök 54:44 arányban győzött Abbott ellen a Nemzeti Párttal közösen kormányzó, konzervatív Liberális Párt hétfői szavazásán - közölte Scott Buchholz, a politikai tömörülés egyik magas rangú tisztségviselője.

A voksoláson Julie Bishop ausztrál külügyminisztert a párt elnökhelyettesévé választották.

Malcolm Turnbull milliárdos egykori bankár hétfőn távozásra szólította fel a miniszterelnököt, mert a kormánykoalíció népszerűségének meredek zuhanása tapasztalható a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint. A legtöbben a gazdaság rossz teljesítménye miatt bírálják a kabinetet.

"A miniszterelnök nem volt képes megadni azt a típusú gazdasági vezetést, amelyre a nemzetünknek szüksége van. Nem tudta biztosítani azt a gazdasági magabiztosságot, amelyre az üzleti életnek szüksége van" - hangoztatta Turnbull. "Más stílusú vezetésre van szükségünk" - tette hozzá.

Ausztráliának két éven belül negyedszer lesz új miniszterelnöke. Tony Abbottot 2009-ben választották meg Turnbull ellenében az akkor még ellenzékben lévő Liberális Párt élére. Idén februárban a kormányfő megnyerte a pártján belül rendezett bizalmi szavazást, és bejelentette, hogy posztján kíván maradni a jövőre esedékes választásokig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×