eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több mint száz dzsihadistát öltek meg a héten

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legalább 132 tagját ölték meg kurd fegyveresek a szíriai el-Haszeke tartományban folyó harcokban - közölte egy kiterjedt szíriai hálózattal rendelkező szervezet szerdán.

Az Egyesült Államok légi támogatása mellett harcoló, hétfőn új offenzívába kezdő kurd Népvédelmi Egységek (YPG) a térségben hetven települést foglaltak vissza a szélsőséges szervezettől - jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

El-Haszeke tartomány egy részét a kurd harcosok, más részét az Iszlám Állam dzsihadistái ellenőrzik, de az azonos nevű városban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek is vannak állásaik. A térség stratégiai fontosságát az adja, hogy Törökországgal és az IÁ által elfoglalt iraki területekkel határos. Az YPG célja a dzsihadisták kezén lévő, az Egyesült Államok vezette szövetségesek által bombázott Tell-Hamísz település elfoglalása.

Az OSDH korábban azt közölte, hogy az IÁ fegyveresei el-Haszeke tartomány nyugati részén elraboltak kilencven civilt - köztük nőket és gyerekeket -, de egy szíriai keresztény aktivista csoport szerint százötven a túszok száma. Az adat bizonytalanságához az is hozzájárulhat, hogy a térségben nem működnek a telefonhálózatok.

A többségében asszír keresztények lakta térségben Tell-Samirán és Tell-Hermúz településeket érte az szélsőséges iszlamisták támadása. Nagyjából hétszáz asszír családnak sikerült elmenekülnie a támadások elől, és közülük hatszáz keresett menedéket a közeli Szűz Mária-katedrálisban, ahol "nem kevésbé vannak kitéve a veszélynek, hogy vagy a szíriai kormányerők vagy az IÁ lemészárolja őket" - mondta Usuma Edward, a stockholmi székhelyű Asszíriai Emberi Jogi Hálózat civilszervezet alapítója. A szervezet szerint az elraboltak száma hetven és száz közötti lehet.

Az YPG az IÁ nyugatabbra fekvő erődítményében, Rakka kormányzóságban is támadást indított, és 19 falut elfoglalt, miután sikerült az iszlamista szélsőségeseket kiszorítania Kobani határvárosból és környékéről.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×