INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Merkel üdvözli az eurócsoport döntését

InfoRádió / MTI
A német kancellár üdvözölte és a további tárgyalásokhoz megfelelő kiindulási alapnak nevezte szerdán, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei elfogadták az athéni kormány javaslatait a görög államadóság-válság kezelésének folytatásáról.

Angela Merkel a svéd miniszterelnökkel, Stefan Löfvennel közösen tartott berlini sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek testülete, az eurócsoport keddi döntése "örömteli, ha visszatekintünk arra, hogy hetekkel ezelőtt még mi mindenről volt szó".

Hangsúlyozta: üdvözli, hogy továbbra is sikerül érvényesíteni azt az alapelvet, hogy a támogatás csak ellenszolgáltatásért cserébe nyújtható.

A keddi megállapodás a kompromisszumkészség eredménye, amely mindig is jellemezte az európai integráció folyamatát, és ugyan sok munka van még hátra, Görögország útja pedig továbbra sem lesz mentes a nehézségektől, de "érdemes harcolni" azért, hogy Görögország a reformok útján járjon, mert "az euróról van szó" - mondta Angela Merkel.

Az Athén által javasolt reformintézkedések jóváhagyása az eurócsoportban a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag meghosszabbításának egyik előfeltétele volt. Szükséges hozzá a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag hozzájárulása is. A testület várhatóan pénteken dönt a kérdésben, és várhatóan nagy többséggel a meghosszabbítás mellett szavaz.

A címlapról ajánljuk