INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Internetes hadsereget toboroz a kijevi kormány

InfoRádió / MTI
Az ukrán kormány internetes hadsereget toboroz a világhálón terjesztett orosz propaganda ellensúlyozására - derült ki a CNNMoney amerikai pénzügyi hírportál szerdai beszámolójából.

A tájékoztatás szerint a kijevi hatóságok az orosz propaganda elleni harc részeként különleges egységeket állítottak fel, valamint létrehoztak egy internetes oldalt, amelyen önkénteseket toboroznak.

"Számos frontot nyitottak ellenünk, ezek közül az információs harcvonal az egyik legfontosabb" - fogalmazott Jurij Sztec ukrán tájékoztatáspolitikai miniszter. "Itt az ideje, hogy visszavágjunk az orosz támadóknak az információs fronton" - tette hozzá.

A minisztérium által indított weblapon keresztül bárki csatlakozhat a virtuális hadsereghez. Az állományba vett "katonák" ezt követően emailben kapnak utasításokat. Fő feladatuk az, hogy figyeljék a közösségi oldalakat és az ukrán álláspontot is megjelenítve vitába szálljanak az orosz propagandát terjesztő "trollokkal".

A CNN arról számolt be, hogy az önkéntesek névtelenek maradnak, emellett pedig arra biztatják őket, hogy személyes adataik védelme érdekében hozzanak létre hamis felhasználói fiókokat.

"A háború valós, az arról szóló tájékoztatás azonban hamis (...) Remélem, hogy ezen projekt keretében számos önkéntes fog csatlakozni, akik hajlandóak lesznek hiteles információkat terjeszteni és leleplezni az orosz hazugságokat" - jelentette ki Sztec.

Moszkvát gyakran azzal vádolják, hogy internetes "trollok" tömegét alkalmazza, akik az orosz propagandát terjesztik a közösségi oldalakon, valamint a nyugati hírportálok cikkei alatt. Az orosz kormány ezt következetesen tagadja.

A címlapról ajánljuk