INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

EBESZ: a szembenállók még nem adták ki a nehézfegyvereik adatait sem

InfoRádió / MTI
Eddig még sem az ukrán kormányerők, sem a Moszkva-barát szakadárok nem adták át az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői missziójának a nehézfegyvereikre vonatkozó adatokat, amelyek visszavonásuk ellenőrzéséhez szükségesek a minszki megállapodásokkal összhangban - közölte a misszió vezetője.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerint Ertugrul Apakan szerdára virradóra Facebook-oldalán felszólította a szembenállókat, hogy mihamarabb tárják a misszió elé az információkat arról, hogy milyen nehézfegyverekkel rendelkeznek, ezek hol vannak, és milyen utakon, illetve hova szállítják azokat.

Apakan szerint a misszió már több mint tíz napja írásban tájékoztatta a február 12-i minszki egyezmény aláíróit - Kijevet és a szakadárok képviselőit -, hogy milyen információkra van szüksége a nehézfegyverek visszavonásának ellenőrzéséhez, de idáig választ nem kapott.

A misszióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy különbség van a nehézfegyverek mozgatásának megfigyelése - amit idestova már öt hónapja végez a misszió -, illetve a tényleges kivonásuk, illetve raktárban való biztonságos elhelyezésük dokumentálása között.

"A média figyelheti ezt a folyamatot, és bizalmat érdemlő módon ellenőrizheti is. Mi azt a pillanatot várjuk, amikor jelenthetjük, hogy ténylegesen elszállították a fegyverek, amelyek oly hatalmas pusztításokat okoztak és embereket űztek el" - írja Ertugrul Apakan.

Kijev és a Moszkva-barát szakadárok február 12-én írták alá Minszkben a tavalyi szeptemberi minszki fegyverszüneti megállapodás végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot, amelynek egyik sarkalatos pontja a nehézfegyverek visszavonása a frontvonaltól, és egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezetet létrehozása a fegyverek hatótávolságától függően.

A szakadárok kedden azt állították, hogy már megkezdték a nehézfegyverek visszavonását. Ezt bizonyítandó újságírók számára is lehetővé tették, hogy szemtanúi legyenek ennek. A Reuters helyszíni tudósítói tíz, tarackot szállító teherautó távozását látták a szakadárok kezén lévő, Donyeck melletti Makijivka településen át, illetve Amvroszijivkánál volt egy másik konvoj, amely 14 tarackágyút szállított, és ugyancsak kelet felé, az orosz határ irányában tartott.

A címlapról ajánljuk