eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Közelünkben "a világ legnagyobb koncentrációs tábora"

Elszomorítja a koszovói értelmiségieket, hogy a balkáni államok közül csak országukkal szemben nem oldotta fel a vízumkényszert az Európai Unió. Egyesek szerint a vízumliberalizációt követően kezelhetőbb lenne az illegális migráció is, mások szerint viszont pusztán megalázó, hogy a koszovóiak nem mozoghatnak szabadon Európában. Az MTI tudósítójának és fotósának pristinai útja során egy újságíró egyenesen a világ legnagyobb koncentrációs táborának nevezte a legifjabb európai államot.

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, az önállóság hetedik évfordulójára készülő ország lakosságának nagy része azonban csalódott. Több ezren ezért az Európai Uniót célozták meg, és útra keltek, mások viszont csak otthon adnak hangot elégedetlenségüknek, és olyanok is vannak, akik nem is hisznek az államiságban.

Ramadan Ilazi, európai integrációért felelős koszovói miniszterhelyettes szerint az államellenes retorika több éve jelen van a közbeszédben.

"Vannak olyan országok, amelyek azon dolgoznak, hogy megkérdőjelezzék Koszovó államiságát, de a belpolitikában is jelen vannak azok, akik megkérdőjelezik annak módját, ahogy az állam létrejött" - fogalmazott. Szerinte ezért az állampolgároknak sincs egyértelmű identitásuk vagy államképük. Hozzáfűzte, hogy sem az Európai Uniónak, sem Szerbiának nem lehet érdeke, hogy Koszovó gyenge állam legyen, mert azzal komoly biztonsági problémák is felléphetnek.

Szerinte az illegális bevándorlók magas száma nem kellene, hogy lassítsa a vízumliberalizáció folyamatát, és ha a koszovóiak szabadon utazhatnának, akkor az elvándorlás is kezelhetőbbé válna, hiszen a balkáni ország állampolgárai mindenképpen Európába szeretnének jutni, és úgy legálisan tehetnék.

A politikus hozzátette: az Európai Unió azon öt országa - Spanyolország, Görögország, Ciprus, Románia, Szlovákia -, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét, akadályozza az ország előrelépését. Szerinte nagy áttörést jelentene, ha mind a 28 uniós tagállam egyformán ítélné meg Koszovót, és elismerné független államként, mert akkor az állampolgárok számára is egyértelmű lenne, mit jelent az európai integráció, milyen az uniós perspektíva. Emellett a kormány is teljes erővel a belpolitikára koncentrálhatna.

A kérdésben azonban a belpolitika sem egységes. A pristinai vezetés például az MTI munkatársainak ott-tartózkodásakor jelentette be, hogy a főváros rossz gazdasági helyzete, valamint az elvándorlók magas száma miatt nem szervez ünnepséget Koszovó függetlenségének hetedik évfordulójára. Kísérőnk, Vullnet Krasniqi azonban rávilágított arra, hogy Pristina polgármestere, Shpend Ahmeti, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű ellenzéki párt vezető politikusa kritikusan viszonyul az ország államiságához, és valószínűleg csak ürügyként használja a gazdasági helyzetet és a menekültkérdést.

A kormánykritikus hozzáállás kézzelfogható bizonyítéka a Pristina főterén, közvetlenül a kormányzati épület szomszédságában felállított installáció, amely a Mustafa-kabinet tagjait ábrázolja, amint egy Magyarországra tartó autóbuszon utaznak. Az "alkotást" állítólag az Önrendelkezés készítette.

"Mi vagyunk a világ legnagyobb koncentrációs tábora" - fogalmazott Berat Buzhala, a legolvasottabb koszovói hírportál, az Express tulajdonosa. "Nem értem a vízumkényszert, hiszen ha az emberek legálisan mehetnének az Európai Unióba, vennének tőlük ujjlenyomatot, megmondanák úti céljukat, akkor elmennének, és aztán visszajönnének. Nem feltétlenül dolgoznának, de ha dolgoznának is, akkor is visszajönnének később" - vélekedett.

A vízumliberalizáció kérdése még azon a plakáton is szerepel, amelyet a pristinai buszpályaudvar több pontján is kiragasztottak, hogy az elvándorolni vágyókat - az utolsó pillanatban - maradásra bírják. Eszerint azok, akik illegálisan jutnak be az Európai Unióba, ártanak a vízumliberalizáció ügyének, mert az EU egyik feltétele éppen az illegális bevándorlás megállítása.

Az európai integrációért felelős miniszterhelyettes is megerősítette, hogy a mostani tömeges elvándorlás inkább árt, mint használ az állampolgárok mozgásszabadságának, mert szerinte egy éven belül eltörlik a vízumkényszert, és akkor mindenki utazhatna, így viszont saját magukat zárják ki Nyugat-Európából.

A stabilizációs és társulási megállapodásról (SAA) szóló tárgyalások az Európai Unió és Koszovó között már 2013 végén megkezdődtek, és akkor úgy tűnt, 2014 tavaszáig minden kérdéses pontban megállapodás születhet. Hashim Thaci akkori miniszterelnök azt remélte, hamarosan eltörlik a vízumkényszert Pristinával szemben, ez azonban azóta sem történt meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×