eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Templomot emeltek a miniszterelnöknek Indiában

Templomot emeltek legelszántabb hívei az indiai miniszterelnöknek, az ötlet azonban nem nyerte el az amúgy hiúnak tartott Narendra Modi tetszését.

A kormányfő csütörtökön Twitter-üzenetben közölte, hogy visszataszítónak találja az ötletet, amely "sokkoló és ellentétes az indiai hagyományokkal, kultúránk nem tanít ilyesféle templomok építésére". Azt írta, hogy a építmény "nagyon elszomorította", és kérte, hogy ne avassák fel.

A miniszterelnök egy impozáns mellszobrát aranyozott baldachin alatt magába foglaló szentélyt Rádzskot városában emelték leglelkesebb rajongói, Gudzsarát államban, amelynek kormányzója volt szövetségi miniszterelnökké választása előtt.

A politikus hívei több ezer dollárnak megfelelő összeget költöttek a szentélyre, amely két év alatt épült fel. A miniszterelnököt ábrázoló bálvány elkészítése még tovább, 3-4 évig tartott, mivel a kezdeményezők több művészt is kipróbáltak, míg megtalálták a Modi élethű másának megalkotására alkalmas személyt.

"Azért emeltük ezt a templomot, hogy kifejezzük Modi-dzsi iránti szeretetünket és belé vetett hitünket" - mondta a kormányfő nevét kedveskedő formában használó Rumas Udhad, a templomprojekt kezdeményezője.

A miniszterelnök kérésére tekintettel egyelőre lefújták a Modi-templom vasárnapra tervezett felavatását, bár a legelkötelezettebb hívek ragaszkodnak ötletükhöz.

"Szeretjük Modit és imádattal tiszteljük őt, mert ő a legnagyszerűbb vezetőnk, aki valaha is létezett" - jelentette ki Pares Raval, a templomépítéshez szükséges ingatlant rendelkezésre bocsátó étolajkereskedő.

Modinak valójában már 2006-ban emeltek egy szentélyt államában, Gudzsarátban, amikor még annak első embere volt, de a karizmatikus politikusnak csak egy fényképét tisztelhették ott mostanáig.

A jobboldali-nacionalista Narendra Modi tavaly májusban került hatalomra Indiában olyan arányú választási győzelemmel, amilyenre három évtizede nem volt példa.

Noha most elutasította, hogy istenségként bálványozzák egy templomban, az indiai kormányfőt már többször megvádolták azzal, hogy önimádó és megalomán. Különösen nagy feltűnést keltett, hogy januárban, Barack Obama amerikai elnök látogatása alkalmával olyan ruhát viselt, amelyre a saját nevét hímeztette rá.

Indiában nem gyakori, de nem is ismeretlen, hogy élő személyeknek, köztük politikusoknak emelnek templomot. Többek között istenség rangjára emelték hívei Sonia Gandhit, az ellenzéki Kongresszus Párt vezetőjét, Ándhra Prades-i templomában álló szobra egyik kezében egy facsemetét, a másikban egy gyümölcsöstálat tart. Főleg Dél-Indiában fordul elő, hogy színésznőknek is templomot emelnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×