eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: jó esély van a "jó ösvényre" lépni

Jó esély kínálkozik arra, hogy Ukrajnában az ésszerű megoldás felé induljanak el a dolgok - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek csütörtöki brüsszeli nem hivatalos tanácskozására érkezve.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az előzetes értékelés szerint jó esély van arra, hogy az események "a rossz ösvényről a jó ösvényre váltsanak".

"Jobb nap a mai, mint a tegnapi volt" - jegyezte meg.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy az Európai Tanács meghallgatja majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök beszámolóját a Minszkben történtekről, és Petro Porosenko is találkozik a tagállamok vezetőivel, valamint pénteken ő maga Kijevbe utazik. A kormányfő kiemelte, hogy köszönet illeti Merkelt és Hollande-ot a diplomáciai erőfeszítésekért és az eredményes tárgyalásokért.

Az ukrajnai helyzet mellett az uniós csúcstalálkozó napirendjén szerepel még a gazdasági és monetáris unió jövője, ezt érintve a görögországi helyzet, valamint a terrorizmus elleni küzdelem is.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai csütörtökön Minszkben aláírták a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok teljes cseréjéről, illetve arról, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×