eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Grúzia az orosz kapcsolatok javítására törekszik

Grúzia arra törekszik, hogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal, de úgy, hogy közben "szuverenitása és függetlensége" ne lássa ennek kárát - jelentette ki Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök pénteken az ENSZ Közgyűlésében.

Szavai szerint ennek érdekében a jelenlegi tbiliszi kormány új, az elődeitől eltérő irányvonalat követ Moszkvával való viszonyában.

"Az általunk követett stratégia azon a törekvésen alapul, hogy felelős, pragmatikus és konstruktív szomszédok legyünk" - tette hozzá a dél-kaukázusi ország tavaly novemberben hivatalba lépett kormányfője az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának általános politikai vitájában elmondott beszédében.

Az orosz állami hírügynökség jelentése szerint Garibasvili hangsúlyozta, hogy Tbiliszi "előfeltételek nélküli" párbeszédet kezdett Moszkvával a 2008. augusztusi orosz-grúz háborút követően megszakadt kereskedelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok helyreállításáról.

Ez "az új stratégiai irány" a grúz kormányfő szavai szerint "jelentős eredményeket hozott", és segített csökkenteni a két ország közötti feszültségeket.

"Újraindult a kereskedelem, s az Oroszországba irányuló grúz export volumene négyszeresére nőtt." Ezzel párhuzamosan megnőtt Grúzia más országokkal folytatott árucsereforgalma is.

Tbiliszinek "ez a hozzáállása egyúttal az egész dél-kaukázusi térség stabilizálódásához vezetett" - mondta a grúz miniszterelnök, aki szerint mindazonáltal az a szándékuk, hogy "olajágat nyújtsanak Oroszország felé", nem talált ugyanilyen fogadtatásra Moszkvában.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×