eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb csapások az Iszlám Állam szíriai állásaira

Az Egyesült Államok és arab szövetségesei újabb légi támadásokat intéztek pénteken a szélsőséges szunnita Iszlám Állam (IÁ) ellen Szíriában, főként a dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő olajlétesítményekre mérve csapásokat - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet megjegyzi: két nap alatt ez már a második eset, hogy az amerikai vezetésű koalíció gépei lövik ezeket a létesítményeket a keleti Deir-ez-Zór tartományban, és az északkeleti Haszakában.

A tartományban legalább két célpontot ért légicsapás péntekre virradó éjjel - tette hozzá Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója, de azt nem tudta megmondani, hogy a támadásoknak voltak-e áldozataik.

Az emberjogi megfigyelők értesülése szerint péntek reggel csapások érték az IÁ egy parancsnoki központját és több más állását a szintén Deir-ez-Zór tartománybeli el-Majádín külvárosában.

A koalíciós erők szíriai légi hadműveleteinek keddi kezdete óta legalább 140 dzsihadista és 13 civil vesztette életét az OSDH adatai szerint. Az olajlétesítmények elleni támadások célja az Iszlám Állam egyik fő jövedelemforrásának elapasztása. A dzsihadisták, akik több olajfinomítót tartanak ellenőrzésük alatt Irakban és Szíriában, szomszédos országokban lévő közvetítőknek kicsempészik az olajat, szakértők szerint akár napi 1-3 millió dollárt is szerezve így.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×