eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Horvát lapok a szlovén választásokról: nem kizárt a kétharmados többség

Nem kizárt, hogy kétharmados parlamenti többségre támaszkodó kormányt tud alakítani Miro Cerar, a vasárnapi szlovéniai parlamenti választás győztes pártjának vezetője - írták kedden a horvát lapok, elemezve a szavazás nyomán kialakuló politikai erőviszonyokat.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint a második szlovéniai előre hozott választásból azt a következtetést lehet levonni, hogy azok a pártok nyertek, amelyek új arcokat tudtak felvonultatni, és ez kiváltképpen igaz Miro Cerar Pártjára (SMC), amely Szlovénia függetlenségének kikiáltása óta a legelsöprőbb győzelmet aratta, mindössze öt héttel megalakulása után.

A tekintélyes jogász, Miro Cerar vezette párt a szavazatok 35 százalékát gyűjtötte be, 36 mandátumra téve szert a kilencven fős nemzetgyűlésben, a Drzavni Zborban. A két garantált parlamenti hellyel rendelkező kisebbségi - magyar és olasz - képviselő soha nem vesz részt a választások előtti kampányban senki oldalán, de általában a kormányzó pártot támogatja, így a lap szerint a többségi kormányzáshoz tulajdonképpen csak 8 további mandátumra van szüksége az SMC-nek.

Cerartól azt várják - emlékeztet a lap -, hogy egyfajta, politikai erőket összekötő tényezőként áthidalja azt a szakadékot, amely az elmúlt tíz évben alakult a jobb- és a baloldal között. Vissza kell állítani a kulturált és civilizált párbeszédet, a toleranciát és az egymás iránti tiszteletet, amely Janez Drnovsek volt elnök távozása óta megszűnt a szlovén politikában - emeli ki a lap.

Cerar győzelme várható volt, de két meglepetéssel azért szolgált a választás: az egyik az újonnan alakult Egyesült Baloldal (ZL) sikere, a másik pedig a jobboldal, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) kudarca, amely ugyan a második legerősebb párt az országban, de alig 20 százalékos támogatottsággal, messze lemaradva a győztes mögött.

Cerar kormányába várhatóan meghívást kap a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amely a harmadik helyen végzett, illetve meghívják az ötödik helyezett Szociáldemokratákat (SD). A lap azonban nem zárja ki, hogy a nyugdíjasok pártját mégsem hívják meg, mert köztudottan bomlasztó tényezőként hat mindenfajta kormány egységére. Számításba jöhet még koalíciós partnerként az Alenka Bratusek lemondott miniszterelnök által alapított balközép szövetség (ZAB), valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) is - ez utóbbi növelhetné a kormány tekintélyét a jobbközépen politizálók körében. Nem valószínű, hogy kap meghívást a kormányba a hárompárti baloldali szövetség, mert radikalizmusa akadályozhatná a kormány munkáját.

Cerar pártjának, Bratusek szövetségének, illetve az SD-nek és az NSi-nek együtt 51 mandátuma lenne a parlamentben, a nyugdíjasok pártjával együtt pedig 61 képviselőjük lehetne, és ezzel már kétharmados többséget alkothatnának. Egy ilyen kormány a jobbközép SDS nélkül is meghozhatna bármilyen törvényt és keresztül vihetné Alenka Bratusek reformtörekvéseit is - írja a Jutarnji List.

Az Index.hr horvát internetes portál felhívja a figyelmet arra, hogy Cerar a választások előtti kampányában fogadkozott, felül fogja vizsgálni a Brüsszellel kötött megállapodást a közpénzek rendbetételéről és leállítja az állami tulajdonban lévő cégek privatizációját, amelyhez az EU azonban ragaszkodik. Elemzők ezért azt javasolják, hogy ne alakítson tisztán "baloldali koalíciót", és a kormányba vonja be a konzervatívokat is.

A Finance című gazdasági szaklap szerint Cerar számára az volna a legjobb, ha viszonylag kényelmes többségre tenne szert, és összefogna a Szociáldemokratákkal, az Alenka Bratusek Szövetségével és a kereszténydemokrata Új Szlovéniával, mert így nem riasztaná el a külföldi befektetőket, és nem okozna csalódást Brüsszelnek sem.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×