eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Könnyen háborúhoz vezethet a kelet-ukrajnai forrongás

Kelet-Ukrajnában mára virradóra megkezdődött a terrorellenes művelet - jelentette be az ideiglenes államfő a kijevi parlamentben. Korábban tankok érkezéséről és fegyveres összecsapásokról adtak hírt oroszbarát felkelők.

Tucatnyi ember állja útját egy folyton lefulladó - vélhetően ukrán - tanknak. Az internetre feltöltött felvétel leírása szerint a képeket tegnap rögzítették a Donyecki Népköztársaságban, vagyis oroszbarát tüntetők készítették a videót, és akadályozták meg a tank továbbhaladását. A rossz minőségű felvételen látható az is, ahogy a tankból előbújik egy fiatal egyenruhás, aki nem tud mit kezdeni a helyiekkel, nem is igazán vitatkozik a kiabáló oroszokkal.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő tegnap aláírta a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet, miután hétfőn reggel lejárt az ultimátum, amit a kelet-ukrajnai mintegy 10 város kormányzati épületeit, rendőrkapitányságait elfoglaló fegyveresek kaptak az ingatlanok elhagyására. Az oroszbarát felkelőkre hivatkozva az ukrán média az elmúlt órákban arról számolt be, harckocsik indultak meg az "önvédelmi erők" által ellenőrzött kelet-ukrajnai Szlovjanszk város felé.

A Russia Today orosz hírtelevízió másik felvétele egy szlovjanszki barikádnál készült. A civil ruhás emberek az eső ellenére is őrzik az autógumikból, homokzsákokból épített úttorlaszt az ukrán biztonsági szolgálat korábban elfoglalt épületénél.

Délelőtt az ukrán ideiglenes államfő a kijevi parlamentben bejelentette, Donyeck megye észak részén megkezdődött a terrorellenes művelet, amit "fokozatosan, felelősen és megfontoltan" hajtanak végre, a célja az emberek védelme.

Hajnalban az önvédelmi erők egyik koordinátora, Mikola - aki családi nevét nem akarta nyilvánosságra hozni - azt mondta, egy Szlovjanszkkal szomszédos faluban harcok folynak, fegyverropogás és robbanások zaja hallatszik, ég a falusi tanács épülete, a város felé pedig páncélozott katonai járművek tartanak. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte, hogy katonai eszközöket, egyebek mellett páncélozott katonai járműveket láttak a Donyeck megyei Karamatorszk közelében is.

Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a beavatkozás könnyen háború kitörésével járhat. Példaként a Krímet hozzák fel, és azt, hogy a moszkvai parlament a közelmúltban fogadott el egy törvényt, amely az orosz állampolgárok - határokon túli - katonai védelméről szól.

Ettől függetlenül orosz vezetők rendszeresen cáfolják, hogy katonai akcióra készülnének. Szergej Lavrov külügyminiszter egy tegnapi moszkvai sajtótájékoztatón egyebek közt azt állította, Oroszország nem avatkozik be Ukrajna belügyeibe, mert ez ellentétes az érdekeivel. Kérdésre válaszolva kizárta, hogy egyáltalán "találgatásokba bocsátkozzon" arról, minek kellene ahhoz történnie, hogy Oroszország katonailag lépjen fel Ukrajnában.

Barack Obama amerikai elnök pár órája telefonon arra kérte orosz kollégáját, Vlagyir Putyint, hogy vesse latba befolyását, annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai felkelők tegyék le a fegyvert és hagyják el az elfoglalt épületeket - áll a Fehér Ház közleményében.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×