eur:
393.04
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Volt német pénzügyminiszter: a Nyugat is hibázott Ukrajnában

Peer Steinbrück volt német pénzügyminiszter szerint nem egyedül Oroszország a felelős az ukrajnai válság elmélyüléséért, "a Nyugat is hibázott".

Steinbrück, a szociáldemokrata párt (SPD) volt kancellárjelöltje egy pénteki interjúban beszélt erről, amelyben bírálta Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminisztert, a konzervatív CDU tekintélyes politikusát, amiért párhuzamot vont a náci Németországhoz csatolt Szudéta-vidék és az Oroszországba olvasztott Krím félsziget sorsa között. Megjegyzése diplomáciai feszültséget okozott Berlin és Moszkva között.

Schauble elődje, Steinbrück a Stern című hírmagazin online kiadásában megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy nem egyedül Oroszország a felelős az ukrajnai válság elmélyüléséért. "A Nyugat is hibázott" - mondta a szociáldemokrata politikus, hozzátéve, "nem ártana néha emlékeztetni magunkat a német újraegyesítésről folytatott tárgyalásokon az orosz biztonsági érdekek tiszteletéről tett ígéreteinkre, amelyeket nem tartottunk be".

A 2008-as bukaresti NATO-csúcson - amelyen az atlanti szövetség jelezte, hogy tagjai közé fogadhatja Ukrajnát és Grúziát, ha teljesítik a csatlakozás feltételeit - "a Nyugat azt gondolta, hogy egyszerűen kiemelhet néhány alkotóelemet az összerogyott szovjet birodalomból, és beillesztheti a NATO-ba", ami nagyon felelőtlen és az oroszokat lenéző hozzáállás - mondta Peer Steinbrück.

Hozzátette: a NATO-hoz eddig csatlakozott kelet-közép-európai és kelet-európai államok felvétele helyes döntés volt, de "nem volt okos egészen az orosz határig előrenyomulni és arra kényszeríteni Ukrajnát, hogy válasszon Oroszország és a Nyugat között".

Peer Steinbrück szerint "finoman szólva nem volt szerencsés", hogy Schäuble a csehszlovákiai Szudéta-vidék 1938-ban történt elcsatolásához hasonlította a Krím bekebelezését. "Az összehasonlítások a náci korszak személyeivel és eseményeivel mindig félresiklanak" - mondta a szociáldemokrata politikus az interjúban.

Arra a felvetésre, hogy Wolfgang Schäuble szerint a sajtó a szövegösszefüggésből kiragadva idézi megjegyzését és felfújja az ügyet, Peer Steinbrück azt mondta, hogy a miniszter "egész olcsón megúszta" az ügyet ahhoz képest, amit ő kapott, amikor a tavaly februári olaszországi választások után bohócnak nevezett két politikust, akik közül "egyet időközben jogerősen elítéltek". (Steinbrück akkor azt mondta, szomorú, hogy két bohóc nyerte a parlamenti választást, amivel Silvio Berlusconi volt kormányfőre és Beppe Grillo ellenzéki vezérre utalt.)

Peer Steinbrück a tavalyi parlamenti választáson volt az SPD kancellárjelöltje, és az előző nagykoalíciós kormány idején, 2005-től 2009-ig az volt pénzügyminiszter. 2009 óta Wolfgang Schäuble a pénzügyminiszter, aki hétfőn egy diákokkal folytatott sajtónyilvános beszélgetésen hangot adott annak a nézetének, hogy a Szudéta-vidék elcsatolása a náci Németországhoz hasonló eljárás volt, mint a Krím félsziget beolvasztása Oroszországba.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×