eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Joe Biden óva intette Janukovicsot a rendkívüli állapot bevezetésétől

Joe Biden amerikai alelnök óva intette Viktor Janukovics ukrán elnököt a rendkívüli állapot bevezetésétől, és arra figyelmeztette, hogy ez olaj lenne a tűzre és bezárná a kaput a válság békés rendezése előtt.

A Fehér Ház hétfői tájékoztatója szerint az amerikai alelnök Janukoviccsal folytatott telefonbeszélgetése alkalmával arra szólította a kijevi vezetést, hogy az ellenzékkel együttműködve keressen békés kiutat a politikai válságból. Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, bármely oldal is alkalmazza.

"Hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszak alkalmazását bármely oldal által, arra figyelmeztetett, hogy a rendkívül állapot vagy más durva biztonsági intézkedés bevezetése tovább szítaná a helyzetet, és bezárná a lehetőséget a békés megoldás előtt" - áll a Fehér Ház által kiadott közleményben.

Joe Biden hangsúlyozta, hogy nincs vesztegetni való idő. Felszólította Viktor Janukovicsot, hogy vonja vissza a rohamrendőröket az ukrán városok utcáiról, és az ellenzékkel együttműködve foganatosítson azonnali intézkedéseket a feszültség csökkentése érdekében. Felszólította továbbá a kijevi hatalmat, hogy tegyen konkrét lépéseket a parlament keddi rendkívüli ülésén, hogy kielégítő választ adjon az ukrán nép jogos aggodalmára, többek között a január 16-án hozott demokráciaellenes törvények érvénytelenítésével.

Az ukrán államfő és az ellenzék képviselői megállapodtak hétfő este abban, hogy hatályon kívül helyezik a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvényeket, amelyekre Biden utalt.

Keddre virradóra Eduard Sztavickij energetikai és szénipari miniszter, illetve egy nappal korábban Olena Lukas igazságügyi miniszter sem zárta ki a rendkívüli állapot bevezetését Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×