eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Hozza-viszi Európát a Duna

Gyakran a valósnál nagyobbnak festik le a régiós ellentéteket, holott a kelet-közép-európai népekben sok közös vonás van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a BBC regionális tudósítója.

Nick Thorpe, akinek a napokban jelent meg könyve a Dunáról, úgy véli, "a szlovák-magyar, magyar-román ellentét, nem olyan erős, mint mondják, mert mindannyian déli népek." "Nagyon sok a sírás, nagyon sok a nevetés, vidámabbak a bulik itt, mint Európa nyugati vagy északi felén" - fogalmazott a tudósító.

Nick Thorpe szerint egy folyó nem csak azt az országot befolyásolja, amin keresztülfolyik, hanem mindent, ami kapcsolatban áll vele. Ez régebben - amikor az utak rossz minősége miatt még a folyókon zajlott a közlekedés nagy része - jobban érzékelhető volt, de napjainkban is meghatározó élménynek számít sétálni, kerékpározni egy folyó mentén, vagy repülni felette.

A BBC regionális tudósítója arról is beszélt, önmagában semmit nem jelent európainak lenni, hiszen az túl nagy térség. Az embernek van helyi identitása. Példaként említette, hogy sok magyar alig utazik. Nick Thorpe-nak éppen ezért is tetszik Magyarország és egész Kelet-Európa. Úgy látja, az itt élők között sokaknak van saját azonosságtudata, vannak emberek, akik még a falujukat se nagyon hagyták el. "Egy kozmopolitának talán problémát okoz, hogy valakit ilyen kevéssé érdekel a nagyvilág", de - mint fogalmazott - "a kisvilág is lehet nagyon érdekes."

Fontos lenne, hogy egy embernek több identitása is lehessen Európában - hangsúlyozta a BBC regionális tudósítója. A legutóbbi magyar népszámlálás kapcsán megemlítette, lényeges lenne megengedni az embereknek, hogy egy ilyen összeírás alkalmával több identitást is megjelöljenek a kérdőíven. Hozzátette: "Én persze mindig is angol leszek, de 28 év után Magyarországon van olyan nap, amikor úgy érzem, teljesen magyar vagyok." Példaként a romákat hozta fel, akiknek a legutóbbi népszámláláskor lehetőségük volt a magyar és a cigány rubrikát is beikszelni.

Az újságíró úgy gondolja, Európában máshol is kellene ilyen lehetőség, hiszen az emberek gondolkodása naponta változhat az identitást illetően. "Az ember dönthesse el saját magáról, hogy ki lenne ma. És ez lehet, hogy teljesen más, mint aki tegnap volt, vagy mint aki holnap lesz."

A BBC munkatársa azt is kiemelte: aki utazgat Kelet-Európában, az páratlan vendégszeretettel találkozik. Egy olyan országban, ahol a bevételek nagy részét a turizmus képzi, ez nagyon fontos dolog.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha idekattint.

Hanganyag: Csák Gyula

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vége a négy szűk esztendőnek?

Vége a négy szűk esztendőnek?

Fejenként 10 ezer forint az éttermekben az a lélektani határ, amit a vendégek még hajlandóak kifizetni. Felette azonban már átgondolják, hogy rendeljenek-e még egy desszertet vagy egy kávét. A vendégek megfontolt költekezését jelzi, hogy a szektor teljesítménye csak most érte el a Covid-válság előtti szintet. Kevesebb az étterem, mint a járvány előtt volt, és a dolgozók száma is csökkent a szektorban. Az emberek pedig ritkábban térnek be a vendéglátóhelyekre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×