eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kína lakossága politikai reformokra vár

Egy héten át tart majd a Kína új vezetőségét bemutató, csütörtökön elkezdődött kulcsfontosságú pártkongresszus Pekingben. Az eseményen várhatóan szentesítik, hogy a jelenlegi alelnök Hszi Csinping lép elő a Kína államelnökévé. Kínában 10 évente egyszer rendeznek vezetőváltást.

A Pekingi állami médiát annyira felvillanyozta a pártvezetésben generációváltást hozó 18. kommunista pártkongresszus, hogy úgy állította be, mintha a világ az amerikai elnökválasztás napján is Kínára figyelt volna.

A külföldi döntéshozók számára valóban fontos a rendezvény, mert így megtudják, hogy kikkel kell tárgyalniuk és alkukat kötniük abban az országban, amely nemcsak a világ exportcikkeinek nagy részét gyártja, de megtakarításaival a külföldi állampapírok egyik legnagyobb vásárlója is.

A kongresszus előtt az esemény főtitkárává nevezték ki Hszi Csinping kínai alelnököt, amit sok kommentátor úgy értékel, hogy őt nevezhetik ki államfőnek. Az 59 éves Hszi 2008 óta a világ legnépesebb országának második számú vezetője.

Az ő feladata lesz a modernizáció megvalósítása, továbbá a szegénység és a korrupció elleni küzdelem folytatása. Kína gazdasági növekedése lassul és egyre több jel utal arra, hogy az olcsó export helyett a belső fogyasztás lesz a gazdaság motorja. Annak ellenére, hogy a pártvezetés erősen cenzúrázza a médiát és az internetet, Kínában hetente tömeges tiltakozások robbannak ki a fizetések, a munkakörülmények, nagy hatalmú, korrupt helyi vezetők vagy a környezetkárosítás és a telkek-ingatlanok kisajátítása miatt.

Azt, hogy a kínaiak többsége változást akar, még az állami kézben lévő Global Times újság is elismerte szerdán közölt közvéleménykutatásában. Eszerint a lakosok 80 százaléka akar politikai reformot és kétharmaduk azt, hogy a kormány munkája a közvélemény számára sokkal átláthatóbb legyen.

David Kelly, egy pekingi székhelyű tanácsadó cég vezetője szerint néhány év eltelik, mire változások jönnek. "Az első pár évben az új vezetők, megadják politikai tartozásaikat, előléptetik híveiket és bázist építenek ki ahhoz, hogy saját döntéseket hozhassanak" - mondta.

A kongresszus előtti időszak feszült volt, a korábban nagy karrierre esélyes, de gyilkossági és korrupciós ügybe keveredett Po Hszü Laj eltávolítása miatt.

A hatóságok szigorították a biztonsági intézkedéseket a rendezvény előtt. A pekingi Tienanmen Téren álló Nagy Népi Palota környékén nagyszámú rendőr vonult fel. Jogvédő aktivisták százait vonták házi őrizet alá, a taxisoknak pedig zárva kell tartaniuk az autók ablakait, nehogy utasaik lázító szórólapokat dobáljanak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×