eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Földrengés Guatemalában: halálos áldozatok

Erős, az amerikai földtani intézet szerint 7,5-es földrengés volt Guatemala csendes-óceáni partvidékén. A mentőalakulatok közlése szerint három ember meghalt, és házak tucatjai dőltek össze.

A holtakat a mexikói határral szomszédos San Marcos megyében húzták ki a romok alól, ahol több tucatnyi ház szenvedett károkat. Otto Pérez elnök közölte, hogy a legtöbb kárt Quetzaltenango megyéből, az ország nyugati részéből jelentették.

A régió más országaiban is rengett a föld, a földlökéseket a katasztrófától ezer kilométernyire fekvő Mexikóvárosban is érezték.

Az Egyesült Államok földtani intézetének közlése szerint a 7,5-es erősségű rengés helyi idő szerint szerda délelőtt következett be. Epicentruma a guatemalai Champericótól 45 kilométerre délnyugatra volt, fészke pedig mintegy 33 kilométerre a felszín alatt.

Hírügynökségek a guatemalai és a mexikói fővárosból, valamint a dél-mexikói Chiapas állam székhelyéről is azt jelentették, hogy az emberek egyes városrészekben az utcára menekültek. Számos iroda- és középületet, iskolát elővigyázatosságból kiürítettek.

Guatemalában a médiajelentések szerint több helyütt megszakadt az áramszolgáltatás és földcsuszamlások zártak el utakat. A hatóságok riadókészültségbe helyezték a polgári védelmet, a tűzoltókat és a mentőket.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni szökőárriasztó központja nem zárta ki, hogy az epicentrum mintegy 350 kilométeres körzetében cunami alakuljon ki, de riasztást nem adott ki.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×