eur:
389.62
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszafogottan búcsúztatták az óévet Európában és Ázsiában

Inkább a visszafogottság, mintsem az önfeledt vigalom jellemezte az óévbúcsúztatót Európa és Ázsia országaiban.

Az elmúlt esztendő tovább mélyülő gazdasági recessziója után az embereknek - főleg az európai nagyvárosokban - nem volt okuk arra, hogy különösebb ünneplést csapjanak, inkább annak a reményüknek adtak hangot, hogy az idén talán jobb lesz, bár több vezető politikus újévi köszöntőjében óva intett a túlzott elvárásoktól.

Lukasz Papademosz görög kormányfő ismételten arra szólította fel honfitársait, hogy tegyenek újabb erőfeszítéseket a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében. Giorgio Napolitano olasz államfő ugyancsak további áldozatokat kért az ország lakosságától, hogy Itáliát elkerülje a pénzügyi csődöt. Ennek ellenére Rómában hatalmas szabadtéri rock-koncert szórakoztatott mintegy 300 ezer embert, köztük Gianni Alemanno főpolgármestert.

Angela Merkel német kancellár elismerte: ez az év várhatóan a tavalyinál is nehezebb lesz. Nicolas Sarkozy francia elnök szerint az újévben is számos kockázati tényezővel kell számolni.

Ázsia több országában természeti katasztrófák árnyékolták be az óévbúcsúztatót. Japánban a márciusi pusztító erejű földrengés, az azt követő szökőár és a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset tette gyászossá az elköszönő esztendőt. Thaiföldön ötven év óta nem látott áradások 700 halottal, míg a Fülöp-szigeteken a Washi trópusi szélvihar 1250 áldozatával keserítette meg az újévet ünneplők hangulatát.

A Fülöp-szigeteken több száz sérültje van a szilveszterezésnek

Közel ötszáz ember sérült meg a Fülöp-szigeteken szilveszter éjszakáján a petárdázásban és lövöldözésekben a vigadalom veszélyeire figyelmeztető kormányzati kampány ellenére.

Enrique Ona Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter közölte vasárnap, hogy a manilai repülőtéren olyan rosszak lettek a látási viszonyok a durrogtatás okozta füst miatt, hogy több járatot kellett törölni vagy átirányítani.

Röviddel éjfél után sérült mulatozók - közöttük sok gyermek - töltötték meg a kórházakat. Ona szerint 454-en sérültek meg petárdarobbanások következtében, 18 embert eltévedt golyók sebesítettek meg, illetve négy ember petárdák vagy lőpor lenyelése miatt került kórházba.

A miniszter szerint az idén valamivel kevesebb szilveszterező sérült meg, mint tavaly, de a számuk a nap folyamán még nőhet, ugyanis még nem ért véget az újévi ünneplés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×