eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Martonyi: Uniós probléma a szerb restitúciós törvény

Komoly problémát jelenthet Szerbia európai uniós tagjelölti státuszának megszerzésében, hogy Belgrád elfogadta a diszkriminatív vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt - mondta Martonyi János. A külügyminiszter hozzátette: ez a törvény nem magyar-szerb, hanem uniós probléma.

Az Európai Bizottság szerdán hozta nyilvánosságra a csatlakozni kívánó országokról szóló értékelését. Ebben uniós tagjelölti státuszt javasol a Bizottság Szerbiának.

Martonyi János külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási törekvéseit. Hozzátette: az Európai Bizottság megállapítása szerint valamennyi jelentkező ország előrelépéseket tett az elmúlt időszakban.

Martonyi János elmondta: Szerbia a tagjelölti státuszt csak feltételekkel kapta meg, ezek között szerepel, hogy rendeznie kell a viszonyát Koszovóval. A külügyminiszter hangsúlyozta: a csatlakozási folyamatban megakadást jelenthet az új szerb restitúciós, azaz vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényben szereplő kollektív bűnösség elve, ami ütközik az uniós jogokkal.

"Azonnal láttuk, hogy itt a szöveggel komoly gond van, mert a megfogalmazás egyértelműen kollektív felelősségre, ha úgy tetszik, kollektív bűnösségre utal azzal, hogy kizárja az úgynevezett "megszálló erők" tagjait és azok leszármazottait, örököseit a visszaszármaztatási lehetőségből" - fogalmazott.

Martonyi János hangsúlyozta: ez nem magyar-szerb, hanem uniós probléma, ugyanis a magyarok mellett sok más nemzetiséget is érint. "Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk, hogy azokat az embereket, akik kényszersorozás útján bekerültek egy hadseregbe, sőt a gyerekeiket, unokáikat is bűnösnek tekintsék. Ez a mi felfogásunkkal nem egyeztethető össze. Nem hiszem, hogy azok a vajdasági magyarok, szerbek, szlovákok, románok, szlovének, bunyevácok, horvátok és mindenki más, akiket például, a Milosevic-rendszer besorozott, háborús bűnösök lennének. Nem önként csatlakoztak valamilyen különleges egységhez, hanem besorozták őket. Ezért én úgy hiszem, erkölcsileg elfogadhatatlan az, hogy egy ilyen törvényt fogadjanak el bárhol Európában 2011-ben" - jelentette ki.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarországnak ebben a kérdésben világos erkölcsi, jogi és politikai álláspontja van.

Arra a kérdésre, hogy emiatt lesz-e magyar, vagy bármilyen más vétó az Európai Tanács december 9-ei ülésén, ahol szavaznak Szerbia tagjelölti státuszáról, Martonyi János azt mondta: a magyar kormány ebben a kérdésben később hoz döntést.

"Egyik ország sem kívánja az ezzel kapcsolatos álláspontját jelenleg fölfedni. Amikor azt mondtam, hogy komoly gond lesz abból, ha ezt a kérdést nem oldja meg Szerbia, azt hiszem, utaltam a végkimenetelre is. De ezzel kapcsolatban a magyar kormány a döntését akkor fogja meghozni, amikor ez a helyzet előáll."

Martonyi János emlékeztetett rá: Horvátországgal még a magyar uniós soros elnökség alatt lezárták a csatlakozási tárgyalásokat, így várhatóan még idén decemberben aláírják a horvát csatlakozási szerződést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×