eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ki nyerte a terror elleni háborút?

Jelentősen megoszlanak a vélemények az Egyesült Államokban azzal kapcsolatban, hogy ki nyerte meg a terrorizmus elleni háborút: egy közvélemény-kutatás válaszadóinak 46 százaléka azt gondolja, hogy Amerika és szövetségesei győzedelmeskedtek, 42 százalékuk viszont úgy véli, hogy egyik fél sem kerekedett felül a másikon - derült ki a Gallup intézet pénteken nyilvánosságra hozott kutatásából.

A megkérdezettek kilenc százaléka pedig egyenesen azt válaszolta, hogy a háborút a terroristák nyerték meg. A 2011-es felmérés adatai egyébként szinte teljesen megegyeznek egy 2001 októberében végzett kutatással: akkor, alig egy hónappal a szeptemberi terrortámadások és kicsivel az afganisztáni háború megkezdése után, a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, hogy a szövetséges erők nyerni fognak, 44 százalékuk szerint "döntetlen" volt az állás, és 11 százalékuk érezte úgy, hogy a terroristák fognak győzedelmeskedni.

Az afganisztáni háború 10 éve alatt a közvélemény-kutatások ennél jóval eltérőbb adatokat is mértek, azt mutatva, hogy a harcok megítélése igencsak hullámzó volt: 2002 márciusában például az amerikaiak 66 százaléka gondolta, hogy az USA fog győztesen kikerülni a háborúból, míg ugyanabban az évben ősszel már csak 33 százalékuk vélekedett így. Az "optimisták" száma 2007 júniusában érte el mélypontját, amikor mindössze a válaszadók 29 százaléka mondta azt, hogy Amerika nyeri meg a háborút. Amikor az Egyesült Államok 2003 áprilisában megszállta Irakot, az amerikaiak 65 százaléka bízott a háború számukra kedvező kimenetelében.

Az idei felmérésből az is kiderült, hogy akárcsak 2002-ben, most is tíz amerikaiból hat azt gondolja: a terroristák mindig találnak módot arra, hogy merényletet hajtsanak végre az Egyesült Államok ellen, tegyen bármit is a kormány.

A közvélemény-kutatást augusztusban, ezer ember megkérdezésével végezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×