eur:
390.94
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem tud dűlőre jutni az ENSZ BT Szíria ügyében

Ismét konkrét eredmény nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a szíriai helyzettel foglalkozó ülése, a tagállamok továbbra sem jutottak közös nevezőre a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen kirobbant tüntetések véres elfojtásáról.

Diplomáciai források szerint a világszervezet New York-i székházában tartott tanácskozáson történt ugyan előrelépés, de továbbra is vannak ellentétek. A BT-tagállamok ENSZ-képviselői konzultálnak a kormányaikkal, majd szerdán ismét összeülnek.

A BT Németország kérésére ült össze, miután vasárnap közel 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városában, ahol a hadsereg és a biztonsági erők brutális támadást hajtottak végre a lakosság ellen. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi kezdete óta ez volt az egyik legvéresebb nap Szíriában.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a tüntetések véres elfojtását elítélő határozatot akar elfogadtatni, amit az Egyesült Államok is támogat. Oroszország és Kína - Brazília, India és Dél-Afrika egyetértésével - azzal fenyegetőzött korábban, hogy megvétóz egy ilyen határozatot.

Oroszország, Kína és szövetségesei dühösek amiatt, hogy a NATO a Líbiáról elfogadott BT-határozatokkal igazolja a Moammer el-Kadhafi hadi gépezete ellen indított légi csapásokat. Attól tartanak, hogy egy Szíriáról szóló határozat megnyitja az utat a fegyveres beavatkozásra, amit európai politikusok és a NATO hétfőn vehemensen cáfolt.

Közben amerikai szenátorok felszólították Barack Obama elnök kormányát, hogy vezessen be kemény büntetőintézkedéseket a szíriai energetikai ágazat ellen, nyomatékot adva annak a washingtoni követelésnek, hogy Damaszkusz szüntesse be a tüntetések véres elfojtását.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig Washingtonban zárt ajtók mögött találkozott olyan, az Egyesült Államokban élő szíriai aktivistákkal, akik támogatják az arab országokban idén kitört demokráciakövetelő mozgalmakat. A találkozó célja az volt, hogy Clinton szolidaritását fejezze ki a szíriai ellenzékkel, és kinyilvánítsa együttérzését a véres megtorlások áldozatainak családtagjaival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×