eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Pár héttel eltolódhat az amerikai csőd

A megugró kamatoktól tartó amerikaiak aggódva figyelik, hogy továbbra sincs alku a szövetségi adósságplafonról. Független kongresszusi illetékesek mindkét nagy párt javaslatát visszadobták, mert nem stimmelnek a számok. Közben elemzők azt mondják: augusztus 2-a után is lesz pénz, nem kell csődtől félni.

Lassan már a fél világ ismeri az amerikai adósságplafonról szóló vita fontosabb elemeit, így nem lepődik meg azon, hogy a nagy alku továbbra is várat magára. Az amerikai pénzügyminiszter mellett az IMF is hevesen kongatja a vészharangot. Az utca embere vagy széttárja a karját, mert túl összetett a vita ahhoz, hogy megértse, vagy retteg, hogy a magas kamatok fékezik le a gazdasági talpra állást. "A huzakodás már most kihat az piacra" - mondta Michael Ostermeyer, milwaukee-i ingatlanügynök.

"Még több állás szűnik meg, és szociális segélyekre is kihat majd a vita. Remélem, megállapodnak, de sajnos makacsok" - jegyezte meg Miamiban Nicole Kelly, 21 éves grafikus-szerkesztő.

"Ha felmennek a hitelkamatok, az nagyon kihat majd a pénztárcámra. Nem bírom a pártok kardcsörtetését" - mondta Ronald Brand, milwaukee-i tanár az AP-nek.

Washingtonban közben a Kongresszusi Költségvetési Iroda visszadobta a demokraták és a republikánusok saját tervét is. A számok ugyanis nem stimmelnek, az elképzelések nem csökkentenék a beígért mennyiségben a deficitet - szólt az érvelés. A republikánusok, akiknek soraikból is támadások érték a párt javaslatát, most zárt ajtók mögött ültek össze, hogy módosítsák az elképzelést, amiről csütörtökön akarnak szavazni a Kongresszus alsóházában. A demokraták azonban közölték velük: a Szenátusban, azaz a felsőházban úgyis elakad a javaslatuk. Az egykori republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor "bolondnak" nevezte saját pártja követelését arról, hogy az alkotmányban tegyék kötelezővé a kiegyensúlyozott költségvetés betartását. De még ha át is menne a terv, Barack Obama elnök közölte, hogy megvétózza azt, mert a javaslat csak annyit jelent, hogy fél évvel elodázzák az alkut a költségvetésről.

Több elemző is megjegyezte közben: augusztus 2-án nem következik be a csőd, mert a szövetségi kormánynak néhány hétig még lesz pénze a számlák fizetésére. Egyes elemzők szerint a csőd a jövő hónap közepére várható, illetve addig még lehet alkudozni. A piacok esetleges ideges reakciója azonban addigra feltornászhatja a kamatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×